Velimir Trnski: 125. izložba u dubrovačkoj Sponzi

‘Pozivam sve dobronamjerne i zlonamjerne, poštene i licemjerne, školovane i priproste, vjernike i ateiste, bahate i bogate, stare i mlade, profesionalce i amatere, sportaše i antisportiste, glazbenike i one bez sluha i naravno umjetnike da posjete moju 125. samostalnu izložbu’, poručuje osebujni slikar Velimir Trnski i naglašava: ‘Promijenio sam tehniku, medij i rukopis. Kolor je eksplodirao, naracija i poetski realizam su iščezli. Oduševljenje tradicijom u boji i temi je nestalo i razvila se potraga za sudarom kolora i slikarske materije.’ Izložba će biti otvorena 5. rujna u Dubrovniku, u atriju palače Sponza.Velimir TrnskiImam potrebu objasniti, publici i klijentima, promjenu mog stila i tehnike na zadnjim slikama. Promijenio sam slikanje lazurnim slojevima u slikanje čistom bojom, odnosno nijansama boje. Razmišljajući kistom po platnu, uočio sam, da mi odredjena promjena zadane boje donosi interferenciju na drugom dijelu slike. To je gotovo interakcija. Otvorio sam jedan veći prozor (metaforički rečeno) i odmah mi se pojavilo više manjih prozora – rješenja, koje moja likovna znatiželja ne može izbjeći.

Ove slike imaju i dalje čvrstu crtačku podlogu i konstrukciju, ali se monokromatski crtež razvio u višebojne linije. Sad ne crtam linijom, nego slikam linijom! Crtež je nadnarastao sam sebe i postao reljefna linija u boji. Prelazi ponavljanjem oblika u ritam i u optičku vibraciju. Kad je promatrač blizu površine slike (da mu nos dotakne platno), onda on vidi taj ritam u namazima, točkicama, grubostima i iskreno čistu boju. Odmak od dva metra donosi oku stapanje u iluziju bogatog kolora u nijansama. Ali nijansi sa potezom kista tu nema!

Likovni kritičari to stručno zovu ‘fizičko slikarstvo’. Nisam ja tu baš otkrio ‘toplu vodu’, priznajem, ali me je taj način slikanja, okrenuo unutarnjoj tajni slike, unutarnjem životu slike. Sad svaki dio platna komunicira ili izaziva reakciju na drugom dijelu.Oblik i linija djeluju međusobno i stvaraju višu likovnu vrijednost.

Velimir Trnski

Tagged: , , , , , , ,