Veralda Istrian: Najbolje crno vino na svijetu

Kušati najbolje vino na svijetu svakako je poseban doživljaj! Postoji li bolja potvrda o vrhunskom vinu od Decanterove platinaste medalje, kojom se, prvo na hrvatskome tržištu, otkrilo Veralda Istrian vino!?veralda-istrian-2015-decanter

Vrhunska kvaliteta i brendovi uvijek se prepoznaju i respektiraju, bilo da je riječ o vrhunskoj financijskoj usluzi ili vrhunskim vinima. Stoga su PBZ Card i American Express brend, u suradnji s Veraldom i Vivat finim vinima organizirali u ovoj zagrebačkoj vinoteci posebno enološko iskustvo – degustaciju vina Veralda.

Poljoprivredni obrt Veralda, obitelji Visintin, iz istarske Brtonigle, ime je dobilo od toponima područja gdje su vinogradi. Duge tradicije proizvodnje vina, kojoj je posvećena cijela obitelj, danas se odvija na 40 hektara vinograda na kojima se uzgajaju bijeli muškat, cabernet sauvignon i merlot s naglaskom na malvaziji i teranu, dvjema autohtonim sortama za koje su, kako kažu, Istrijani ‘krvno’ vezani. Vinogradi Veralda nalaze se na brežuljcima Bujštine te se lagano spuštaju prema obali. Za primarnu preradu grožđa koristi se vrhunska oprema i tehnologija.

Vizija obitelji Visintin je raditi svježa i lepršava vina koja iznenađuju trajnošću okusa. Dati emociju koja traje dugo. Spajanje lepršavosti i trajnosti znači da pijemo bijelo vino, lagano i lepršavo, a da traje kao crno. Zato se može sljubiti sa svakim jelom. U vinarstvu su se danas svi toliko usavršili da je jedina razlika odakle grožđe dolazi, teritorij, a ne tko ga radi. Brda bujskih brežuljaka su taj vrhunski položaj za vrhunski užitak koji traje.

Posebnost vina Veralda prepoznao je i prestižni britanski časopis Decanter dodijelivši mu na svom godišnjem natjecanju vina iz cijelog svijeta Decanter World Wine Awards čak četiri medalje. Veralda Istrian iz 2015. dobio je platinastu Decanterovu medalju i titulu najboljeg crnog vina na svijetu (u kategoriji iznad 15 funti), dok su Decanterove brončane medalje dobili Veraldina malvazija, rose od terana i pjenušac od terana.

Uvijek stvarajući nešto novo, pri tome rušeći predrasude i postulate u proizvodnji vrhunskoga vina, cilj Veralde je proizvoditi vina konstantne vrhunske kvalitete s autohtonim okusom tražeći, prema riječima Luciana Visintina, ‘u vinu voćnost, svježinu i trajnost, da vina dugo traju, a da nisu dosadna, jer vino treba biti užitak’.

P. R.


Saša Špiranec i braća Benvenuti
Trijumf vinarije Benvenuti u Londonu
Tagged: , , , , , , , , , , , , ,