Vesna Pisarović: Pjesmarica u Močvari

Vesna Pisarović nekoć je bila pop pjevačica… sve dok se nije susrela s glazbom Petera Brötzmanna, koja ju je ponukala na odvažne putešestvije svijetom jazza. ‘Naša velika pjesmarica’ novi je plod njezinog velikog zaokreta, ali i jedan intiman osvrt na vlastito pop iskustvo.Uz ironičnu referencu na ‘The Great American Songbook’, ovaj nam album pruža sasvim originalan osvrt na ex Yu glazbenu scenu 1950-1970-ih, ne uz nostalgičnu čežnju, već uz pokušaj kreativnog odnosa prema prošlosti. Srcedrapateljske balade u big band aranžmanima i laki eurovizijski hitovi, francuske šansone i talijanski šlageri u prepjevima, dovitljive twist melodije i pastoralne rock scene, swing plesnjaci i neizbježni južnoamerički ritmovi Mediterana – Vesna Pisarović i njezini glazbeni partneri sve to podliježu minucioznom postupku dekonstrukcije, uz sasvim ekscentričnu glazbenu montažu.

Njezin osobit glas i glazbeno umijeće dolaze do punog izražaja uz dijalog s nekim od pridruženih slavnih svetskih jazz imena, kao što su Greg Cohen (proslavljen po suradnji s Tom Waitsom, Bob Dylanom, John Zornom, Lou Reedom, Norah Jones, itd. ), Chris Abrahams i Tony Buck (ili dvije trećine australskog eksperimentalnog tria The Necks), ali i Francesco Bigoni i Gerhard Gschlößl, te austrijski eksperimentalni glazbenik Dieb13. Kao rezulatat imamo jednu ‘Pjesmaricu’ satkanu od ‘nemogućih’ standarda – svima nama znanih uspješnica Indexa, Arsena Dedića, Tereze Kesovije, Dalibora Bruna, Beti Jurković, Bisere Veletanlić, kao i mnogih drugih – ali koje više nisu stvar zabavne glazbe, već su osnove i predlošci za jazz improvizaciju i eksperimentiranje: za igru između forme i neformiranog, melodičnog i disonantnog, između autentičnog i hibridnog. ‘Naša velika pjesmarica’ objavljena je prošle jeseni kod avangardnog berlinskog jazz izdavača ‘Jazzwerkstatt’, a ove godine izlazi pod etiketom PDV Recordsa.

U Močvari, 8. studenoga, Vesna će nastupiti uz talijanski jazz trio, uz Giorgia Pacoriga na klavijaturama, Zena De Rossija na bubnjevima, te Romana Todesca na kontrabasu.

K. M.


Tagged: , , , , , , , , , , ,