Viennacontemporary: Umjetnost je duga, život je kratak

Od 22. do 25. rujna u Marx Halleu u Beču održava se međunarodni sajam umjetnosti pod nazivom Viennacontemporary, koji je svojevrsni sljednik Viennafaira koji se nekad održavao u listopadu na prostoru Bečkog sajma.viennacontemporary-2016U želji da bečki sajam suvremene umjetnosti postane relevantan događaj na umjetničkoj karti Europe, organizatori predvođeni umjetničkom voditeljicom Christinom Steinbrecher-Pfandt osmislili su nekoliko cjelina: ‘Zone 1’ -predstavljanje mladih austrijskih umjetnika po izboru Severina Duensera; ‘Solo Expanded’ su projekti nastali suradnjom umjetnika i galerija po izboru Abaseh Mirvali (suradnja Knifera i ljubljanske Galerije Gregor Podnar); sedam galerija iz nordijskih zemalja okupljeno je pod nazivom ‘Nordic Highlights’, a dio nama najzanimljiviji je ‘Focus: ex Yugoslavia i Albania’ po izboru Adele Demetje.

U sklopu posljednjeg projekta sudjeluje ‘Apoteka’, prostor za suvremenu umjetnost iz Vodnjana predstavljajući radove Dalibora Martinisa, Damira Očka i Dina Zrneca. Od hrvatskih galerija na sajmu sudjeluje zagrebačka Galerija Kranjčar s radovima poznatih autora kao što su Kožarić, Ujević-Galetović, Knifer i drugi. Na sajmu svoju djelatnost pokazuje 112 galerija iz 28 zemalja, a po prvi puta izlagači dolaze iz Azije (Kina, Tajvan, Južna Koreja).

Kao svojevrsna reakcija na ovaj prilično skup i elitni sajam, održava se i ‘Parallel’ Vienna 2016. U ruiniranoj zgradi Stare pošte gdje izlažu mladi umjetnici, male ili nezavisne galerije, te oni koji ne žele sudjelovati u gore opisanom sajmu. Među umjetnicima nalazimo Ivanu Jurić (Galerie Artdepot, Innsbruck) i Žarka Vijatovića i njegove fotografije po izboru Leile Topić.

Olga Vujović

Tagged: , , , , , , ,