Vikend destinacija: Ptuj

Kada posjetite najstariji slovenski grad Ptuj, sigurno već znate da su tamo termalna voda, termalni park s toboganima i odličan Grand Hotel Primus. Mnogi znaju da otamo potiče Perutnina Ptuj, koja je sa svojim mesnim proizvodima uspješna i na našem tržištu. Ali što sve se još može vidjeti i doživjeti? Ima tu povijesti, vina, seoskog turizma i zanimljivih poslovnih priča. I to sve samo na sat vožnje od Zagreba.Ptuj-panoramaPtuj je grad prijatnih ljudi. U rimskom razdoblju bio je najveći grad u Sloveniji. U davnim i ne toliko davnim vremenima bio je dom čak i škotskim pa i njemačkim plemićima. Danas je prije svega poznat po svojoj povijesti, kulturnoj baštini pa i termalnoj vodi. Dobra energija osjeća se tako u samom gradu Ptuj kako i u njegovoj okolici.

Jedna od zanimljivosti grada je i poznati Ptujski vinski podrum koji je najstariji vinski podrum u Sloveniji i koji oduševljava svojom pričom. Naime, dok se šećete gradom vi zapravo koračate iznad samog podruma. Ispod vaših nogu nalazi se jedan posve drugi svijet a da vi toga uopće niste svjesni. Čuje se vino, čuje se pjesma i sve vas vodi u odličnu arhivu vina koja sadrži jednu od najznačajnijih kolekcija vina u tom dijelu Europe. Najstarija boca datira u 1917. godinu što je čini najstarijom bocom vina u Sloveniji. Put kroz podrum vas od arhive vodi sve do degustacijske sobe, naravno uz pratnju odličnog vodiča koji vas uz hranu i vino oduševljava svakom novom rečenicom. A vina se mogu naći za svaki ukus. Svježa, mlada, slatka, barikirana, pjenušava, rose, suha … što poželite, to ćete dobiti.

2-Ptuj-vinski podrumNo, nemojte misliti da vinska priča počinje i završava u Ptuju. Kada odlučite posjetiti te krajeve jedno morate znati: doma se nećete vratiti suhoga grla. Pola sata vožnje od Ptuja vam treba do Jeruzalemskih gorica gdje se nalazi prekrasno imanje Püklavec. S brežuljka na kojem stoji imanje, otvara se predivan pogled koji dopire sve do austrijskih Alpa, pa čak i sve do Varaždina. Nakon što smo odmorili oči na tim prekrasnim panoramama, voditelj imanja vodi nas u svoj vinski podrum. Svako vino, koje probamo, a probamo ih najmanje šest, odlično je, dobro, oduševljava. Vidi se i osjeti, da su tako vino kako i imanje napravljeni s dušom, te da ocu i sinu i zapravo čitavoj obitelji to predstavlja ne samo način već i svrhu života. Tako nam gospodin Blaž pokazuje i skulpture u kamenu koje krase njegov podrum i djelo su njegovih ruku.

I onda nas iščekuje Jeruzalem (Irusalim), malo selo na vrhu Jeruzalemskih gorica, gdje svaki pogled obuhvaća vinovu lozu. A kako se Jeruzalem odjednom nalazi tu? Križari su, kad su se vraćali iz Jeruzalema, odmarali baš tu na ovom mjestu i pili vino, odmorili se, jeli i rekli da je lijepo kao u Jeruzalemu.

3-JeruzalemTu je crkva Žalosne Matere Božje s oltarom, gdje je kopija slike isto tako Žalosne Matere Božje, koju su križari donijeli u 13. stoljeću iz Jeruzalema u Palestini. Original su ukrali, kad se gradila crkva u 16. stoljeću. Ako želite da vam se ispuni želja, u crkvi je zvono – zvonite toliko, koliko vam je želja velika. Tu je Dvorac Jeruzalem. Spavanje u Dvorcu, prekrasne sobe, odlična dvorana za seminare, vinski podrum i krasan restoran s izvrsnom ponudom hrane, samo vam daju slutiti, da se nalazite u Jeruzalemu.

Nikad dosta vina. Pa nas put vodi nazad prema Ptuju i zaustavljamo se u jednom od najvećih slovenskih podruma – Jeruzalem Ormož u Ormožu. Nema tu u početku mnogo romantike. To je podrum s ogromnim inoksima, pa kat dva niže s ogromnim keramičkim cisternama, koje podsjećaju na vrijeme socijalizma, dok ne dođemo u romantični ali ipak veliki podrum, koji je pun boca i gdje se nalazi arhiva vina. A na kraju – degustacijski moderan prostor. Dizajnerski dovršen i prelijep te pjenušavo vino koje vas ne može ostaviti ravnodušnima.

4-Bučino uljeIznenađenjima nikad kraja. Tako nas u degustacijskoj sobi čeka i gospođa Dragica, koja nam predstavlja bučino ulje iz Središta ob Dravi. Jedno od najboljih slovenskih bučinih ulja. Tu je uz granicu, a vjerojatno ćete ga uskoro moći kupiti i u hrvatskim prodavaonicama. Bučino ulje je odlično i kad ga stavite na sladoled od vanilije. A od bučinih sjemenki gospođa Dragica spremila je namaz i slatku roladu. Prekrasno. Imaju oni još ulja: orahovo, od suncokreta, konoplje…

Osim vina, Ormož ima još legendi, kao i onu, da se tu živjelo i prije u Ptuju, ali nije bilo kontinuiteta življenja na tom prostoru. Cijela priča je predivno složena u Muzeju u Ormožu, pa možete to pogledati. A sigurno će vas oduševiti i moderna zgrada muzeja, koja se nalazi uz Ormoški zamak. I tu je park, koji je pun đurđica i pokazuje da je stiglo proljeće. Grofica, koja je živjela u zamku, nije otišla nazad u Austriju poslije Drugog svjetskog rata, nego je ostala živjeti s mještanima Ormoža, koji su je zbog toga cijenili do dana kada je umrla.

Vraćamo se u Ptuj gdje posjećujemo jednu od poznatijih slovenskih modnih kreatorica Sanju Veličković, koja voli boje, asimetrije, volane, poigravanje s raznim kombinacijama. Ona odijeva i poznata imena slovenske estrade i missice, ali njezini krojevi dobro stoje svim damama. A sve je unikatno.

I šećemo poslije po ptujskom zamku, koji je jedan od najbolje očuvanih na ovim prostorima i ima zadivljujuću kolekciju starina. Možete vidjeti i gdje je spavala Kraljičina na zrnu graška, a na kraju probati podignuti mač i zamahnuti njime. Više od toga teško ćete uspjeti.

5-Perutnina PtujZa kraj – dobar tek u restoranu Gostilna Ribič. Tamo vam pripremaju odlične morske specijalitete i naš ručak je bio savršen uz vina Vinskog podruma Ptuj uz svako jelo.

Možete tamo probati i jastoga, za kojeg se priča, da je bolji nego u Dalmaciji. Vrijedi sjesti u auto i probati. Imaju oni puno gostiju iz susjedne Austrije, koji dolaze samo na ručak.

P. R.

Tagged: , , , , ,