Vina samozatajnog Darija Zorića iz Mitrovca

U zagrebačkom restoranu Spare Ribs Grill predstavljena je Vinarija Zorić, vlasnika Darija Zorića iz Kutjeva, koji je 2001. godine nastavio obiteljsku proizvodnju vina iz prijašnjih desetljeća.Otada se profesionalno bavi vinarstvom i postaje član tek osnovane Udruge vinara Kutjeva. Malo prisutan u javnosti, uglavnom je sam obilazio ugostiteljske objekte i ugovarao poslove. Tako se njegova vina mogu pronaći u više kafića, restorana i konoba na području otoka Paga te šireg zadarskog i šibenskog područja. Dugi niz godina odbijao je promociju svojih vina, mada to ona po svim parametrima zaslužuju te je ovo predstavljanje bilo prvo veće pojavljivanje za medije.

Tijekom godina izlagao je vina na smotrama u Kutjevu, Požegi i Kaptolu, gdje je za svoje graševine i chardonnaye u posljednjih desetak godina osvojio brojne zlatne medalje. Vinar Zorić je samozatajan i tih, ali kada kušate njegova vina, itekako progovara.

Vinogradi ukupne površine 3 hektara nalaze se na prestižnim lokacijama toga kraja – u Venju i Mitrovcu. Godišnja proizvodnja je oko 20.000 litara, koje od 2016. gotovo isključivo buteljira.

Vinar Dario Zorić

Ovom prigodom kušale su se Graševina iz godišta 2016., 2017. i 2018., Chardonnay 2017., Chardonnay barrique, Cuvée Enigma (pretežito graševina, chardonnay i manje količine rajnskog rizlinga i sauvignona) te Cuvée Crveni sastavljen od podjednakih količina zweigelta, pinota crnog i merlota. Na kraju kušan je i vinjak iz njegova podruma.

Za pravi slavonski ugođaj na trpezi – kulin, čvarke i sir – pobrinuo se sam vinar, a restoran je predstavio specijalitet kuće po kojemu je i nazvan – spare ribs (rebrica) te nekoliko drugih jela s roštilja.

Sljedeće medijsko predstavljanje ovog vrijednog i samozatajnog vinara bit će u veljači 2019. na festivalu mladih vina u zagrebačkom hotelu Westin, gdje će imati priliku pokazati potencijale Graševine i Chardonnaya iz 2018.

V. M. / Foto: Marko Čolić


Tagged: , , , , , , , , , ,