Vinarija Rak u Dubravi kod Šibenika uzgaja i proizvodi vina dviju autohtonih sorti lokalnog zaleđa: babića i maraštine. Od sorte babić proizvode i Opolo.
Vinogradarstvo i vinarstvo dugogodišnja su tradicija ove obitelji – njegujući tu tradiciju, kao i naslijeđenu ljubav prema vinarstvu, danas koriste suvremene procese i opremu te postižu odlične rezultate. Vina se čuvaju u hrastovim bačvama gdje se odrađuje kvalitetno višegodišnje odležavanje. Također, uzgajaju masline i proizvode maslinovo ulje.
Vinarija Rak nudi organizirane posjete svojim vinogradima i maslinicima, a u sklopu vinarije na obiteljskom gospodarstvu nalazi se kušaonica koja može primiti do 50 osoba.
Gosti vinarije mogu kušati njihova vina te specijalitete lokalne kuhinje, pripremljene od domaćih namirnica.
Pršut, sir i masline za predjelo, potom prava domaća peka i za desert divna čokoladna torta, praćeni vinima Rak, čine nepogrješiv menu. Osim u kušaoni vinarije, u vinima Rak može se učivati na ponekim vinskim festivalima i odabranim restoranima, primjerice, u restoranu Pelegrini u Šibeniku, nositelju jedne Michelinove zvjezdice.
P. R. / Foto: Silvija Munda