Vinske priče Dalmacija: Nominacija za Najbolju svjetsku knjigu o europskim vinima

Ono što je Oscar u svijetu filma, Grammy u svijetu glazbe, to je u svijetu izdavaštva koje se bavi gastronomijom i vinima – Gourmand Awards. E, kad te Gourmand nominira za najbolju svjetsku knjigu o europskim vinima to je ogroman uspjeh. A to se u srijedu dogodilo mojim ‘Vinskim pričama Dalmacija’. Da, da, da! Ponosan sam i od sreće bih vrištao do neba, ističe autor Željko Garmaz.Na službenoj stranici Gourmanda piše da će dodjela nagrada biti krajem svibnja u Yantaiju u Kini te da će tri najbolje knjige u svakoj kategoriji dobiti titulu Best in the World. Uz ‘Vinske priče Dalmacija’ nominirane su još: ‘Port Wein’ Axea Probsta, ‘Discover Dutch Wine’ Marielle Beukers i Irene de Vette, ‘O Vinho que Lisboa tem’ Ane Cristine Marques, ‘Slovak Wine Guide’ Vladimira Hronskog, ‘El vino de Cangas’ Neta Garcije del Castillo i Caroline Pelaz Soto, ‘Chasselas’ Chandre Kurt, ‘Hidden Gems of Italy’ Tonyja Margiotte te ‘Cracking Croatian Wine’ Charline Tan i Matthewa Horkeya.

‘Vinske priče’ su jedina od nominiranih knjiga koja je objavljena u vlastitoj nakladi! Za središnji događaj proglašenja pobjednika u svim kategorijama, u Gourmandu tvrde da ‘ne postoji nijedna kulturna manifestacija u svijetu s kojom se mogu usporediti, osim – Olimpijskih igara’! I onda tu tvrdnju potkrjepljuju podatkom da su ove godine u borbu za prestižne nagrade pristigle knjige iz čak 215 zemalja i regija, ‘dok su u Ujedinjenim narodima priznate 193 zemlje’.

Postoji 100 kategorija za hranu, 30 za pića, što samo ukazuje na raznolikost kulture stola u svijetu. Na Olimpijskim igrama sportaši iz 202 zemlje bore se za medalju u 303 natjecanja/kategorije. Na našoj listi finalista u 130 kategorija sudjeluju predstavnici 134 zemlje i regije. Ukupno, u kategorijama hrane su 1144 nominacije, dok je za piće 228 nominacija. Koliko je ovo područje široko, dostatno pokazuje podatak da je Gourmandovu nominaciju za neku od nagrada osvojilo tek tri posto ukupne godišnje svjetske proizvodnje knjiga. Stoga se velikim uspjehom smatra već i sama nominacija, pišu u Gourmandu.

‘Dakle, bilo kako bilo, u svibnju u Kini, ja se već osjećam pobjednikom. Hvala svima koji su me podržali u ovim mojim pisanijama, hvala svima koji su kupili knjigu, a one koji to još nisu napravili pozivam da to što prije naprave!’, poručuje Garmaz.

P. R. / Foto: Julio Frangen


Tagged: , , , , , , , ,