Vinske svečanosti: Vinceška, Vince, Vincelovo…

Tijekom vikenda širom Hrvatske obilježen je početak radova u vinogradima koji se, prema svecu zaštitniku Vinku, kako u kojem kraju naziva Vincekovo, Vinceška, Vince, Vinkovo, Vincelovo… Evo kako je bilo u Belju, Feričancima i Kutjevu.U modernoj vinariji Vina Belje na Banovom brdu u Baranji proslavljen je blagdan sv. Vinka,  koji je među tamošnjim stanovnicima poznat pod nazivom Vinceška.

Tako se obilježava početak rezidbe u vinogradima i početak nove vinogradarske godine. Prvu ovogodišnju rezidbu predvodili su Davor Bošnjaković, direktor Belja d.d., sLjerkom Puljić, članicom Nadzornog odbora Agrokora i Goranom Miličevićem, direktorom vinarije Belje.

Vinceška u Belju

Osim uz zvuk tamburice, Vinceška se obilježava uz graševinu, vinogradarski grah te baranjsku kobasicu i slaninu, a prema starim narodnim običajima vinogradi se kitekulenom  i kobasicama i zalijevaju vinom kako bi nova vinogradarska godina bila što uspješnija.

Vince u Feričancima

Za sv. Vinka posebno je veselo u Feričancima u kojima vinarija FeraVino njeguje bogatu vinsku povijest Slavonije. I ove godine na obroncima Krndije okupilo se oko tisuću ljubitelja vina. Od davnina se uoči sv. Vinka održava manifestacija Feričanačko vince koja njeguje pučke običaje poput rezidbe trsova na tri pupa, kićenja čokota kobasicama i kulenom te zalijevanja vinove loze lanjskim vinom, a sve kako bi se prizvala rodna godina.

Ovu lijepu tradiciju zadržala je i vinarija FeraVino, poznata po svojim crnim vinima, a proslava je potrajala do sitnih sati. Oko tisuću uzvanika, poslovnih partnera i ljubitelja vina uživalo je u druženju, obilju hrane i vina.

Najveća proslava održana je u Kutjevu, na vinskom položaju Vinkomir, gdje je razapet veliki grijani šator. Oko njega pekle su se vinogradarske kobasice, janjci na ražnju i kao poseban specijalitet – vol – te točila mlada graševina.

Vincelovo u Kutjevu

Prve poteze škarama za orezivanje loze napravili su vlasnik Kutjeva d.d. Enver Moralić, njegov prijatelj ex-predsjednik Stipe Mesić i lokalni dužnosnici. Sve se odvijalo uz ‘nadzor’ tamburica i Trenkovih pandura.

P. R.

 

Tagged: , , , , , , , , ,