Vinski grad na varaždinskom Špancirfestu

Šetnje Vinskim gradom na Špancirfestu ponovno su oduševile sve koji su posjetili dvorište varaždinske palače Sermage. U ugodnoj i opuštenoj atmosferi, može se uživati u čaši odabranih vina iz Istre i Dalmacije, s brežuljkastih padina Međimurja, Zagorja i Prigorja, iz ravnica Slavonije i Podunavlja, te iz intrigantnih francuskih, španjolskih i slovenskih vinskih regija.Špancirfest-Vinski gradDesetak odabranih vinarija iz Hrvatske predstavlja svoja vina u Vinskom gradu. Vinarija Skaramuča donosi dašak mora i Dalmacije, ekološke vinarije Kopjar i Prigora nude vina dobivena na organskim principima. Iz prve ruke može se otkriti kakva se kvaliteta krije iza otkačenih i neobičnih etiketa vinarije Mežnarić. Ispred kućice vinarije Krauthaker stvorila prilična gužva, pa provjerite zašto.

Dašak Francuske u Vinski grad donijela je tvrtka Vinolicious koja trenutačno ima hvale vrijednu humanitarnu akciju u kojoj možete sudjelovati kupnjom butelje vina po posebnoj promotivnoj cijeni. Renomirani vinski trgovac Vivat fina vina pripremio je selekciju pjenušaca iz španjolske vinarije Freixenet i mirnih vina iz istarske vinarije Medea. Vinarija Belje donosi vina za posebne prigode, a može se kušati i selekcija najboljih etiketa Iločkih podruma. Ispred kućica Udruge vinara Vinistra, može se saznati što su to IQ malvazije i IQ terani. Da svima bude sunčano pobrinula se vinarija Feravino, jer oni kažu da je dan bez vina, dan bez sunca. Vina Badel 1862 sigurno su vam već dobro poznata, a u Vinski grad donijeli su ponajbolje primjerke iz tri podruma, s Hvara, iz Nadina i Daruvara. Eksperti za slatka i poluslatka vina P&F Jeruzalem i vinarija Belović pripremili su selekciju muškata, traminaca i drugih vina. Za osvježenje i rehidraciju pobrinula se Römerquelle voda, a da doživljaj bude potpun i pratnja vina primjerena, varaždinska Vindija i zagrebački Cheese bar pripremili su odabrane sireve, male zalogaje i drugu hranu.

Tijekom trajanja uličnog festivala u Vinskom gradu organiziraju se tematske večeri u sklopu kojih posjetitelji mogu uživati u okusima najboljih vina koje su izabrali vrhunski poznavatelji dobre kapljice. Za one koji žele naučiti više o vrhunskim vinima ili porazgovarati s vinskim profesionalcima tematske večeri koje su organizirane na degustacijskoj kućici Vina Croatia Vina Mosaica (HGK) idealna su prilika. Dosadašnje tematske večeri privukle su veliki broj posjetitelja.

P. R. / Foto: Andrej Švoget

 


Špancirfest-žonglerka
Varaždin: Špancirfest bogatim programom slavi punoljetnost

Tagged: , , , , , , ,