Vinski razgovori uz Dalmacijavino

U ugodnom i lijepo uređenom wine baru zagrebačke kavane Procaffe u Tkalčićevoj ulici, održano je deseto izdanje ‘Vinskih razgovora s Tomislavom Stiplošekom’, vinske radionice koja je i svojevrsni talk show u kojem publika aktivno sudjeluje te sukreira tijek razgovora.Stiplošekovi gosti bili su iz vinarije Dalmacijavino: Ivan Kuštra, član uprave i direktor financija; Kristina Pinkert, direktorica vinarije u Drnišu i Viktor Zdilar, enolog /tehnolog.
Dalmacijavino većina publike povezuje sa žestokim alkoholnim pićima i bezalkoholnim pićem Pipi. Manji broj ljudi tu priču povezuju s vinom, a i ta vina koja su imali, ne pamtimo po istaknutoj kvaliteti.

No, kad je tvrtku kupio Luka Diel-Zadro, počinje njezina cijela rekonstrukcija, pa i tako snaženje vinskog dijela. Ugašene su male, nerentabilne vinarije po otocima, a i prostor u Splitu bi u budućnosti trebao biti samo distributivni centar. Vinska priča Dalmacijavina seli se u vinariju u okolici Drniša, u Petrovo polje, gdje imaju nasad od dvjestotinjak hektara vinograda. Vinarija još nije tehnološki na razini na kojoj bi trebala biti, ali i na tome se radi. Prvi zadatak koji su si postavili, bio je okupljanje nove, sposobne ekipe.

‘Dio koji nas zanima je, naravno, onaj vinski, a tu su, rekao bih, napravili dva odlična poteza. Prvo, doveli su mladog i perspektivnog enologa Viktora Zdilara. On je iz Imotskog, koji ima sličan terroir kao i Drniš, tako da on ima potrebno predznanje o mogućnostima koje ova regija pruža. Drugi su napravili nedavno – kad su za direktoricu doveli Kristinu Pinkert iz Baranje, koja je , po mojem mišljenju, jedna od boljih enologinja u Hrvatskoj’, tako je kadrovske promjene u Dalmacijavinu prokomentirao Stiplošek.

Po vinima koje su donijeli na ovo predstavljanje, vidljivo je kako idu dobrim putem i da je potencijal neupitan. Uz ugodne razgovore i fine plate sa sirom i Drniškim pršutom, iz ponude Procaffea, kušana su ova vina:

Debit
Suho bijelo vino, slamnato do zlatno žute boje, diskretne arome i punog okusa, karakterističnog za drniško područje iz kojeg dolazi. Vino je srednje jakih alkohola, a idealno je za ispijanje uz mladu janjetinu i luk.

R’kaciteli
Ova sorta neobičnog naziva datira još iz 3000. godine pr.Kr, a poznata je kao jedna od najstarijih svjetskih sorti grožđa. U vinogradima Dalmacijavina prisutna je već 30 godina, no ove godine je po prvi put nude kao monosortno vino. Ovo svježe vino specifične arome i okusa te nešto izraženijih kiselina idealno je vino za osvježenje u vrućim ljetnim danima.

Sv. Cecilija
Dobivena od autohtone dalmatinske sorte maraštine, Sv. Cecilija opija harmonijom okusa, privlači zlatnom bojom, a njezin jedinstveni bouquet oduševljava nepce svakom kapljicom.

Merlot
Merlot se uzgaja na Petrovu polju, koje sadržava najbolje od sjevera i juga. Ovo vino uravnoteženih tanina i srednje jakih alkohola krasi tamna, granat crvena boja s prepoznatljivim sortnim mirisom i razvijenim bouquetom. Idealno ja za ispijanje u svakom trenutku.

Merlot barrique
Merlot barrique vrhunsko je crno vino proizvedeno od istoimene sorte grožđa s biranih lokacija Petrova polja. Nastaje odležavanjem u hrastovim bačvama, što ovoj poznatoj sorti daje specifičan i bogat okus. Vino je duboko crvene boje, srednje jakih alkohola i umjerenih i uravnoteženih tanina.

Kako je običaj na Vinskim razgovorima predstaviti i pokoju premijeru i/ili skriveni dragulj vinarije, tako je i ekipa iz Dalmacijavina na kušanje donijela i dva vina koja još uvijek odležavaju u svojim bačvama.

Plavina
Berba 2018. pokazuje jako lijepi potencijal, suprotan od onog što se očekuje od sorte plavina. U odnosu na crna dalmatinska vina, ova Plavina iznenađujuće je moćna i pitka, a okusom podsjeća na šljivu s tragovima vanilije. Tijelo je srednjeg intenziteta, intenzivne rubin boje sa svim karakteristikama vrhunskog vina. Na tržište je tek planiraju izbaciti, no u malim količinama kao selekciju.

Cabernet sauvignon
Moćno, robusno i veliko vino berbe 2018., u kojem su izražene sve sortne karakteristike cabernet sauvignona. S ostatkom šećera koji ga jako lijepo zaokružuje,, ovo vino njegovano u drvenim bačvama punog je okusa, duboko crvene boje i zaokruženih tanina.

Uz kušanje, a posebice nakon, razvila se diskusija, prvenstveno oko načina prezentacije vina. Kao najbolje vino, publika je ocijenila Plavinu i tu je uočen problem… Kako prezentirati plavinu kao sortu? Strancima nije poznata, a većina naših ljudi će odmahnuti glavom na sam spomen plavine. Međutim, ekipa iz Dalmacijavina dokazala je da Plavina može biti itekako dobro vino.

Viktor Zdilar, Petar Ramljak, Kristina Pinkert i Ivan Kuštra

Tomislav Stiplošek je rekao: ‘Mislim da bi trebalo ustrajati u prezentaciji plavine kao sortnog vina, dati si truda i vremena i od nje napraviti brend. Jer jednom davno je, primjerice, i zinfandel bio nepoznata sorta.’

Vrlo je zanimljivo bilo izlaganje vinskog novinara Željka Suhadolnika koji smatra da bi trebalo raditi kupaže jer Dalmacijavino ima količine za to i davati im imena po geografskim pozicijama. Po njegovu mišljenju, lakše je napraviti brend od kupaže merlota, caberneta i plavine te stvoriti brend, nego gurati kao glavni proizvod merlot kojeg imaju preko 300.000 litara. ‘Potrošači mogu piti merlot svuda na svijetu i to vas nigdje ne izdvaja’, naglasio je Suhadolnik. Takva ideja uopće nije loša i sigurno bi bilo dobro da se dio vina priprema na takav način.

S obzirom na količinu vina, postavilo se pitanje tržišne niše, a odgovor je da će Dalmacijavino razvijati posebnu liniju vina za HoReCa sektor, a posebna linija će biti za maloprodaju.

Očito je da Dalmacijavino kreće u novu vinsku eru s odličnom ekipom, a vina im imaju jako puno potencijala. Kako stvari stoje, mogli bi dobiti još jednu vinariju s visoko kvalitetnim vinima, ali i sa značajnim količinama.

G.E.T. Report i kavana Procaffe svim su ljubiteljima finih vina i dobre hrane priredili još jednu poslasticu – na terasi i u wine baru Procaffea do 1. rujna održava se G.E.T. Fest – festival vinskog turizma . Svratite u kavanu Procaffe, opustite se uz festivalsku ponudu vina i finih zalogaja te se informirajte o sadržajima kojih će ovog ljeta biti puno.

GET / Foto: Silvija Munda


Tagged: , , , , , , , , , , , , ,