Vinski razgovori uz istarsku vinariju Valenta

‘Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom’ u centar Zagreba doveli su mladu istarsku vinariju Valenta. U prostoru History cluba u Tkalčićevoj ulici, Stiplošekov gost ovaj put je bio Valter Valenta.Obiteljska vinarija Valenta nalazi se u Kaldir, nedaleko Motovuna. Ukupno imaju oko 6 hektara vinograda od čega se većina nalazi na lokaciji nazvanoj Raj, na brdu Šubijent. Prvu komercijalnu berbu imali su 2017. godine, a već za prva vina su im počele stizati medalje i priznanja.

Komentara publike na ovim Vinskim razgovorima bilo je više nego inače. Većina je bila iznenađena kvalitetom vina Valenta, s obzirom na to da se radi o maloj i novijoj vinariji. Ipak, možda je dobro napomenuti da se vino u ovoj obitelji proizvodi generacijama, ali je to uvijek bilo za vlastite potrebe. Njihova vina nastaju iz starih vinograda pa, iako su novi na tržištu, u vinogradu i podrumu to nikako nije slučaj.

‘U vinarsku avanturu smo krenuli jer su tu želju izrazili moji sinovi Stiven i Ivica.’, objasnio je Valter Valenta. Na pitanja o financijskoj isplativosti i poslovanju vinarije rekao je: ‘6 hektara vinograda još nije dovoljno; da bi bilo stvarno financijski isplativo za obitelj, trebali bi imati oko 10 hektara. Poslovni model vinarije je jednostavan – ne zanimaju nas ni kvantiteta ni rinfuza, nego isključivo vrhunsko buteljirano vino.’

Malvazija Valenta i plata sa suhomesnatim proizvodima i sirevima

Publika Vinskih razgovora imala je priliku kušati usporedno Malvaziju 2018 i mladu Malvaziju 2019, koja još nije na tržištu, zatim Sauvignon 2018 te za još jednu usporedbu Teran 2017 i Teran 2018, koji još uvijek odležava u drvenoj bačvi.

Vina su stvarno dobra, s time da su najbolji utisak na sve prisutne ostavile Malvazije. One posebno iskaču svojom kvalitetom i aromama, a razlog za to je sigurno činjenica da u ta vina ne stavljaju apsolutno nikakvo grožđe drugih sorata (čak ni dozvoljenih 15%), ali isto tako da rade s vlastitim selekcioniranim kvascima. Treba svakako istaknuti da je i doajen hrvatskog vinskog novinarstva Vitomir Andrić Malvaziju Valenta svrstao u sam vrh istarskih Malvazija trenutno na tržištu. Sauvignon je vrlo dobar, što je značajno samim time što ga je u Istri jako teško proizvesti zbog velike količine sunca.

U ponudi imaju i Muškat, koji ovog puta nije bio prezentiran, jer je prošla berba u potpunosti rasprodana, što ukazuje na to da je doista dobar. Za nove količine Muškata iz berbe 2019. trebat će još malo pričekati da bude spreman za tržište.

Kroz oba kušana Terana proteže se nit fine arome i teroara, trag položaja koji je već pokazao da je izvrstan za tu sortu. To su definitivno vina s ogromnim potencijalom tako da u budućnosti, kad je u pitanju Teran, očekuju se veliki rezultati od Valente.

Ugodne razgovore i vina pratili su fini zalogaji koji su pokazali kako se okusi hrane i vina sljubljuju na različite načine – plate s paštetom i suhomesnatim proizvodima (istarska kobasica, dimljena pureća prsa) i  tvrtke Buretić Bregi i sirevima mljekare Latus (mozzarella i zreli sir Veli Jože). Za osvježenje su bile ‘zadužene’ vode Studena i Radenska.

Tomislav Stiplošek i spisateljica Dragana Radusinović Tafra

Vinske razgovore upotpunili su književni i glazbeni elementi. Dragana Radusinović Tafra, novinarka koja dugi niz godina prati poslovnu scenu, promovirala je svoj prvi roman ‘Tajkunova kći’ (Beletra, 2019.), kojeg predstavlja kao ljubavni roman o gospodarskom kriminalu. Istražujući i pišući za brojne značajne tiskovine, izbliza je upoznala ortački kapitalizam, pa ga roman toliko vjerno prikazuje da se često postavlja pitanje radi li se tu o elementima nečije biografije, ali Dragana ističe da je radnja u potpunosti izmišljena.

Pred kraj Vinskih razgovora, organizator i moderator Tomislav Stiplošek osvrnuo se na kušana vina i rasprave koje su se razvile: ‘Vina Valenta nova su priča Istre, ali već imaju fantastična vina, a mene naravno, veseli što kreću u izgradnju kušaone koja će moći primiti između 30 i 50 ljudi i da, već se veselim odlasku kod njih. Međutim, još me više veseli što novi koncept Vinskih razgovora pokazuje da je vrlo dobro pogođen, jer danas smo imali vrlo živopisnu raspravu o kvaliteti vina Valenta, ali isto tako je bila i živopisna rasprava o knjizi pa je očito da spoj kulture i vina vrlo dobro funkcionira. Naravno, šlag na tortu su svaki put naši glazbenici.’ Ovog puta su to bili Helena Novosel i Svibor Perković.

Helena Novosel u pratnji Svibora Perkovića

‘Helena Novosel uopće ne bi bila bitna za ovu priču da nije njezina poznatog brata, ‘tajkuna’, influencera, lifestyle bloggera, fotografa i vlasnika Flash.hr portala.’, u svojem poznatom ironičnom stilu rekao je za svoju sestru upravo Josip Novosel. No, ona od malih nogu pjeva i svira, glazbeno je školovana, ali je svestrana pa je nedavno završila i vizažističku akademiju AOMA. Helena pjeva soul, blues, jazz, pop u svojim aranžmanima, a ujedno i sklada pjesme. Iza nje su brojni nastupi, a trenutno ju možete slušati svaku drugu nedjelju u KCM-u na večerima poezije Poetica Croatica.

Svibor Perković je mladi talentirani gitarist, član benda Ectratis, student jazza na zagrebačkom Učilištu za popularnu i jazz glazbu, a priprema se za Jazz akademiju u Grazu. Na kraju svog nastupa Helena i Svibor su, itekako zasluženo, dobili veliki i glasni pljesak.

GET / Foto: Rene Karaman


Tagged: , , , , , , , ,