Vinski razgovori uz vinariju Terra Madre

‘Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom’, zanimljive i popularne interaktivne radionice koje u centar Zagreba dva puta mjesečno dovode zanimljive vinare i njihova vina, ugostili su vinariju Terra Madre s Komarne.Vinogorje Komarna smjestilo se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, na putu između Splita prema Dubrovniku. To je mlado vinogorje, nastalo melioracijom tla i prvim sadnjama loze u 2008. godini, a službeno nosi svoj naziv od 2013. godine. Na stotinjak hektara vinograda, u odličnim uvjetima (blizu mora, udaljeni od prometnica, vjetar koji neprestano puše) ekološkim uzgojem grožđa (više od 90% nasada čine autohtone dalmatinske sorte) i proizvodnjom vina bavi se sedam vinarija.

Jedna od tih vinarija je i Terra Madre, vinarija koje je specifična po tome što su vlasnici trojica prijatelja Damir Dominiković, Stipe Dominiković i Davor Martinović, koji su partneri već 26 godina, koliko zajednički uspješno vode tvrtku Poljopromet iz Metkovića. Još dok je stvaranje vinogorja Komarna bilo u povojima, oni prepoznaju potencijale tadašnjeg krša, zakupljuju zemljište u koncesiju i kreću u borbu s prirodom te, uz puno ulaganja sredstava (preko 20 milijuna kuna), puno truda, emocija, ljubavi, uspijevaju kultivirati zemlju i posaditi nasade.

U obradi tla, većina poslova se odvija ručno ili uz pomoć mehanizacije prilagođene za tu namjenu. Tlo se tretira isključivo ekološkim certificiranim gnojivima, a sama loza isključivo bakrom i sumporom, ne koriste se herbicidi. Kod proizvodnje vina, za koju je zadužen enolog Marko Šuman, upotrebljavaju se autohtoni kvasci.
Zanimljivost je da trojica partnera imaju ukupno sedmero djece i sva sudjeluju u radu pa, iako su strukturno veća tvrtka, u mnogočemu djeluju kao obiteljska vinarija. Tako je na ‘Vinske razgovore’ došao jedan od suvlasnika vinarije, Davor Martinović, u pratnji Lucije Dominiković i tri svoje kćeri – Vedrane Martinović Trutine, Ane Martinović i Martine Martinović.

Uz ugodne razgovore i fine zalogaje iz ponude Kavane Procaffe, publici su predstavili vina, trenutačno aktualna na tržištu: Rose 2018, Pošip Premium 2018, Plavac mali Barrique 2015, Plavac mali Premium 2016. Osim njih, na kušanje su donijeli iz arhive Plavac mali 2011., a iz podruma Pošip Sur Lie 2017 i Plavac mali Premium 2017.Naravno, prvo vino podruma je svakako Plavac mali od crnih, a od bijelih Pošip. Terra Madre u sve linije Plavca malog dodaje i nešto syraha i cabernet sauvignona te time postiže eleganciju i pitkost te izbjegavaju najveći problem plavca, oporost u ustima.

Publika je bila vidno zadovoljna vrhunskom kvalitetom vina i općenito prezentacijom vinarije Terra Madre, ali treba izdvojiti rečenicu novinarke Nike Borovac kako joj je Plavac mali Barrique odlično vino, jako dobro, ali ga na prvu ne bi prepoznala kao plavac mali – što samo dokazuje utjecaj syraha i caberneta i pokazuje da će trebati uložiti još puno truda u prezentaciju tog vina da ga publika shvati.

Plavac mali Premium iz 2016 je famozno, ekstraktno i puno vino, prepuno okusa, a opet pitko i elegantno. To je vinski pravac kojim ide Terra Madre i kako u budućnosti žele raditi svoja vina. Svakako treba izdvojiti Rose – fantastično, ljetno vino, koje komotno možemo poslužiti rashlađeno na 8°C; idealno vino za pijuckanje na terasi njihove vinarije. ‘Od bijelih vina, oduševio me Pošip Sur Lie 2017. To je vino koje bih volio piti konstantno’, istaknuo je Tomislav Stiplošek. Zaključak publike je da su vina vrlo pitka i ugodna i ono što je najbitnije – jako dobro prate hranu.

Terra Madre postaje vrlo ozbiljna vinarija. Stilski, njihova vina prate svjetske trendove, tako da ne treba čuditi ako za koju godinu budu među većim izvoznicima. U prezentaciji vinarije posebno se izdvaja nekoliko segmenata. Prvo, Komarna je jedno od najpotentnijih vinogorja u Hrvatskoj, a posebno daje vrijednost to što je ekološki certificirano. Kao što je Davor Martinović istaknuo da je to ‘veliki zalog za budućnost, jer na toj zemlji nikad nisu uzgajane komercijalne kulture tako da je potpuno čista, a s našim ekološkim pristupom takva će i ostati.’

Drugi bitan segment koji je istaknuo jest vinski turizam. ‘U budućnosti nas posebno veseli razvijanje vinskog turizma. Vrlo smo blizu Dubrovnika, blizu Splita, ni od Međugorja nismo daleko. Sa završetkom Pelješkog mosta ćemo, nadamo se, izbjeći probleme koje stvara granica, tako da u budućnosti očekujemo veliki korak naprijed u vinskom turizmu. Naravno, jako bitan element toga će biti i vinska cesta koja je u planu razvoja i koja će povezati svih sedan vinarija na Komarni, a nadamo se da će se naći način kako nautičarima osigurati adekvatan morski prilaz do naše vinske ceste’, objasnio je Martinović.

I na kraju, možda njegova najbitnija rečenica, koja jasno označava put kojim žele ići: ‘Nismo mi uložili toliko puno novaca u vinariju, da bi radili jeftina vina.’

‘Mene fascinira njihova upornost i dosljednost. Postoji detalj koji bih svakako želio podijeliti s publikom. Naime, prije podosta godina, kada smo radili TV priču o Terra Madre koja je tada bila na samom početku, stajali smo na jednoj stijeni, gledali kako more zapljuskuje obalu, oko nas je još rasla makija, a Davor mi je ponosno rekao: ‘Vidiš, tu će biti vinarija.’ I da, danas je na tom mjestu jedna od najljepših vinarija u Hrvatskoj’, rekao je na kraju Stiplošek.

S. M. / Foto: GETTagged: , , , , , , , , , , ,