Vinski razgovori: Vinarija Hilić s Pelješca

U wine baru zagrebačke kavane Procaffe, u Tkalčićevoj ulici, održano je šesto izdanje ‘Vinskih razgovora s Tomislavom Stiplošekom’. Kušana su vina, široj javnosti malo poznate Vinarije Hilić s Pelješca. Tema razgovora bila je ‘vino i smijeh’, a gost komentator bio je popularni radijski voditelj i komičar Davor Dretar Drele.‘Vino i smijeh? Bez dobrih ljudi nema ni dobrog vina, a dobri ljudi su sretni ljudi koji se vole smijati’, objasnio je Drele neraskidivu poveznicu vina i smijeha. Zabavnu atmosferu upotpunio je prepričavanjem dogodovština s raznih vinskih svečanosti, posebice proslava Martinja na kojima često nastupa kao martinjski biskup.

Alen Hilić je pomorski kapetan koji je iz ljubavi prema vinu odlučio podići vinograde te se s vinarijom bavi kad god nije na moru. Moglo bi se reći kako mu je vinarija trenutno ‘nešto ozbiljniji hobi’ s vrlo ozbiljnim rezultatima. Hilić živi u Kuni Pelješkoj, gdje je zasadio vinograd pošipa, a vinogradi s plavcem malim nalaze se u Janjini i na Dingaču. Iako je to mala vinarija, u nastajanju, u Vignju ima malu konobu u kojoj prima goste i tako započinje svoj razvoj vinskog turizma.

Uz plate Procaffe s pršutom i sirom kušala su se sljedeća vina: Pošip 2018.; Plavac mali berbi 2012., 2015. i 2017.; Dingač berbi 2012., 2015. i 2016. Publika ‘Vinskih razgovora’ imala je priliku usporediti Plavce i Dingače različitih berbi (vertikalno kušanje), od kojih su u prodaji trenutno tek oni najstariji.

Plavac 2012 dolazi iz dobre berbe. Sadrži 13% alkohola Skladnog je okusa, tipičnog za sortu i podneblje. Zbog dobrih kiselina, još je svježe, pitko i vrlo dobro uravnoteženo. Dingač 2012 s 14,2% alkohola još je jedna izvrsna berba. Nešto ranijom berbom spriječeni su previsoki šećeri i alkoholi, pa je vino i sad u dobroj kondiciji, moćno i dobro uravnoteženo. U okusu se osjećaju prosušene bobice, tijelo je bogato i skladno; može se čuvati narednih pet-šest godina.

Većina je upravo ta dva vina i odabrala kao najbolja, mada je dio publike odabrao Plavac i Dingač iz 2015., koji su pokazali da imaju fenomenalan potencijal. Dingač 2015 i Pošip 2018 bit će u prodaji uskoro, pa će ih i šira publika moći kušati, mada treba imati na umu kako se radi o vrlo malim količinama.

Dingač iz 2015. s 14,7% alkohola izuzetno je ekstraktno i koncentrirano vino, na svom vrhuncu. Upečatljiv primjer Dingačeva terroira. Okusom dominira zrelo i posušeno voće, prisutne su arome hrasta i vanilije uz dugi after-taste.

Pošip 2018. s 12,5% alkohola dolazi iz možda najranije berbe pošipa ikad, iz vinograda na Pelješcu. Dobrog balansa alkohola i kiselina, jačeg tijela i manje izraženih primarnih aroma, vino može pratiti brojna jela.

U Zagrebu još nema Hilićevih vina u prodaji, pa je dobra ideja svratiti u Procaffe, gdje možete u idućih nekoliko dana kušati neka od njih po promotivnoj cijeni. Splićani imaju mogućnost ta vina nabaviti u vinoteci Vino & Fino, koja u ponudi ima zanimljiv izbor vina peljeških boutique vinarija. Vlasnici vinoteke, Ilona i Toni Braškin, publici ‘Vinskih razgovora’ objasnili su kako je voditi vinoteku i prepričali nekoliko komičnih, ali i izazovnih situacija koje im se događaju u komunikaciji s kupcima.

Svaki ‘Vinski razgovori’, uz zanimljive teme i degustacije koje pružaju jedinstven doživljaj, nekome iz publike donose dodatno iznenađenje. Ovaj put je jedna sudionica osvojila poklon bon Vinske škole Jelene Šimić Valentić. Kroz program škole prenosi se znanje i želi podijeliti kulturu vina s entuzijastima i znatiželjnicima koji su voljni uložiti vrijeme i trud kako bi produbili vlastito razumijevanje i uživanje u vinu. Vinska škola otvara vrata u svijet vina kroz upoznavanje popularnih sorti, njihovih mirisa i okusa, stilova, pravilnog rukovanja s bocom, degustaciju i analizu.

‘Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom’ svojevrsni je talk show u kojem publika aktivno sudjeluje te tako sukreira tijek razgovora. Uz glavnu temu i gosta-komentatora, Stiplošek ugošćuje i vinara čija vina se kušaju uz razgovor i fine plate iz ponude Procaffea. Dva puta mjesečno organizira ga G.E.T. – udruga za kulturu stola u suradnji sa zagrebačkom kavanom Procaffe u Tkalčićevoj ulici.

‘Volio bih napomenuti da mi je drago što se ovaj put tražila stolica više, a posebno sam zadovoljan što smo okupljenim novinarima i vinoljupcima predstavili novu vinariju, čija vina nitko od prisutnih još nije probao. Kako su svi otišli zadovoljni i s osmjehom na licu, znači da smo pogodili s odabirom i vinara i gosta’, rekao je Tomislav Stiplošek te najavio nova druženja.

Sljedeći ‘Vinski razgovori’ održat će se 9. svibnja s novim interesantnim temama i vinima. Dodatne informacije potražite na www.get4u.hr ili njihovoj facebook stranici ili, pak, svratite u Procaffe, opustite se uz njihovu ponudu vina i finih zalogaja te se informirajte o nadolazećim vinskim i drugim zanimljivim gostovanjima.

S. M. / Foto: GET


Tagged: , , , , , , , , , , ,