Vjekoslava Huljić pomiče granice u dječjoj književnosti

Spisateljica Vjekoslava Huljić već je mladu publiku zarazila naslovima poput ‘Moj tata je lud za mnom’, ‘Moja baka ima dečka’, ‘Moja sestra je mrak’ ili ‘Moje ljeto s Picassom’.U svakom romanu otvara teme problema svakodnevnih odnosa mladih u obitelji, školi i susjedstvu, nudeći priliku da svaki tinejdžer pronađe uzore za bolji vlastiti napredak.

U najnovijem romanu ‘Moj Titanic ne tone’, u izdanju Mozaika knjiga, Vjekoslava Huljić otvorila je osjetljivu temu današnjice, ali istovremeno i pokazala izlaze iz tih problema i naglasila potrebu za prihvaćanjem drugih. Huljić je jedna od prvih domaćih autora koja u dječjem romanu govori o izbjegličkoj krizi, dominantnom problemu cijele Europe. Priča je to o djevojčici Lejli koja se u bijegu s roditeljima prema zapadu izgubila i našla u Splitu gdje ju pronalaze djeca koja joj pomažu da se integrira u zajednicu.

Roman jest prvenstveno namijenjen mladima, ali bi ga svakako trebali pročitati i roditelji, učitelji i profesori, kako bi lakše prepoznali problem ili barem postali svjesniji koliko samo jedna lijepa gesta mlade djevojčice Lejle ili bilo koga drugoga može utjecati danas na nečiji život, a sutra na cijeli svijet.

M. K.


Tagged: , , , , , , , , ,