Vlatko Stefanovski u Off ciklusu Zagrebačke filharmonije

U Off ciklusu Zagrebačke filharmonije kao posebna gitarska poslastica u dvorani Lisinski nastupio je čuveni makedonski glazbenik Vlatko Stefanovski, koji ima solidno prolazno vrijeme – publika ga je na istom mjestu mogla vidjeti lani u travnju, kad su mu gosti bili Josipa Lisac i Hojsak & Novosel.

Stefanovski i Filharmonija zvučali su uigrano kao da zajedno sviraju svaki dan. Jednoipolsatni koncert, s pripadajućim bisevima, odvijao se kao ‘po špagi’. Vlatko je napravio miks pjesama iz doba Leba i soli te solističke karijere, kombiniravši još i tradicionalne makedonske melodije. ‘Makedonsko devojče’ izveo je u instrumentalnoj verziji, a posebno je oduševio Bregovićevom ‘Uspavankom za Radmilu M.’, koju je svojedobno odsvirao i na istoimenom albumu Bijelog dugmeta.

Potom se povukao na kraću pauzu prilikom koje se Zagrebačka filharmonija posvetila dijelu svog ‘on’ repertoara. Drugi set, Vlatko Stefanovski je počeo pjevajućom ‘Gypsy Song’ (Ej da imam k’o što nemam) poznatoj iz filma ‘Ciganska magija’ Stoleta Popova.

Pred dolazak u Zagreb, Vlatko je obećao ponijeti i električnu gitaru, a prvi put ju je upotrijebio u pjesmi ‘Jovano, Jovanke’ izazvavši burne ovacije prepunog Lisinskog. Vokalni dio nastavio je s ‘Uči me majko, karaj me’ te omiljenu ‘Čukni vo drvo’ koju je otpjevao a cappella, bez gitare.

Naravno, koncert se nije mogao zamisliti bez velikog hita ‘Skopje’, odsviranog na bis, samo uz akustičnu gitaru, kad se malo odmorila sjajna Zagrebačka filharmonija pod vodstvom maestra Krešimira Batinića.

M. T. / Foto i video: FAMA


Tagged: , , , , , , , , ,