Vrtovi Lunjskih maslina u novom ruhu

Vrtovi Lunjskih maslina svečano su obilježili završetak druge faze radova u vrijednosti od gotovo 1,5 milijuna kuna za koje je bespovratna sredstva izdvojilo Ministarstvo zaštite okoliša. Na otvorenju je nastupila violončelistica Ane Rucner, održavši koncert u novom amfiteatru u srcu maslinika, pred brojnim domaćim posjetiteljima i njihovim gostima.Lunjski masliniciDruga faza radova, koja je udahnula novu snagu i ljepotu Lunjskim maslinicima, odnosila se na uređenje prezentacijskog centra i njegova postava u prostoru recepcije Vrtova. Uređena je i informativno-edukativna promatračnice odnosno amfiteatar, koji je bez posebnih intervencija uklopljen u prirodno okruženje, te obnovljeno autentično pojilo Donje lokve. Radove je projektirala arhitektica Kristina Radulić, koja je udahnula novu ulogu Lunjskim maslinicima, ukazavši izuzetnu pažnu i poštovanje samom krajobrazu, tradiciji i svemu zatečenome.

Ana RucnerGradonačelnik Novalje, Ante Dabo, istaknuo je kako su Lunjski maslinici naše predivno nasljeđe te kako je zajedničkim snagama postignuto da zablistaju još jednom, na radost svojih žitelja, ali i turista koji ih obilaze privučeni njihovom jedinstvenom ljepotom. Otvorenju su nazočili Irina Župan, pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode, i Matija Tvrtko Drmić, pomoćnik ministra za inspekcijske poslove pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetske učinkovitosti.

Nakon prve faze obnove Lunjskih maslinika 2013. godine, uz vrijednost investicije od gotovo 700.000 eura za koju je 75 posto sredstava bespovratno osigurala EU kroz pretpristupni program IPA, a ostatak Grad Novalja i Turistička zajednica, sada je uspješno okončana druga faza. Prema riječima Antonija Datkovića, stručnog suradnika za EU fondove, koji je vodio ovaj projekt, u planu je i daljnja revitalizacija Vrtova lunjskih maslina, pri čemu će se izuzetno voditi računa o bioodrživosti, kvaliteti i specifičnosti krajobraza, ekologiji i održivom turizmu kojim treba brižljivo upravljati.

A. V.


Čajanka-Vrtovi lunjskih maslina
Filološka čajanka u Vrtovima lunjskih maslina

Tagged: , , , , , , , , , , ,