Vuk samotnjak i Slavko Štimac na Sedmom kontinentu

Kino dvorana zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti odzvanjala je žamorom malih zaljubljenika u sedmu umjetnost, za koje je povodom početka novog ciklusa Sedmog kontinenta organizirana projekcija filma ‘Vuk samotnjak’, kultnog ostvarenja domaće, ali i svjetske kinematografije.No, iznenađenjima nije bio kraj – organizator događanja, udruga Djeca susreću umjetnost, prisutne je razveselio upoznavanjem s glavnim junakom filma, glumcem Slavkom Štimcem, koji je samo za ovu priliku stigao iz Beograda.

Nakon projekcije ‘Vuka samotnjaka’, Slavko Štimac s veseljem je odgovarao na brojna pitanja mališana vezano uz zanimljiv svijet filma, a među ispitivačima nesumnjivo su se našli i neki budući glumci, redatelji ili filmski kritičari. Osim glumačke zvijezde, gošća organizatora bila je i načelnica Odsjeka za zaštitu i restauraciju filmskog gradiva Hrvatskog filmskog arhiva Carmen Lhotka, koja je s prisutnima razgovarala o zanimljivostima iz domaće kinematografije.

Ovo je peta godina programa filmske pismenosti za škole i vrtiće Sedmi kontinent, u kojem je do sada sudjelovalo više od 70.000 predškolaca i učenika osnovnih škola, održano je 2000 radionica i analiza filmova te više od 500 gostovanja filmaša te isto toliko filmskih projekcija. Osnovni cilj programa je uključivanje djece u svijet filmske umjetnosti, edukacija te ovladavanje filmskim jezikom. Svake godine u program se uvode novi naslovi – osim ‘Vuka samotnjaka’, u 26 odabranih filmova koji će se prikazivati ove školske godine, prvi su put uključena ostvarenja kao što su nagrađivani animirani filmovi ‘Ježeva kuća’ i ‘Moj život kao tikvica’, igrani film ‘Billy Elliot’. Ukupan izbor uključuje naslove iz suvremene europske produkcije za djecu i mlade, ali i nezaobilazna djela svjetske kinematografije za djecu i mlade iz svih dijelova svijeta – Francuske, Belgije, SAD, Njemačke, Nizozemske, Norveške Latvije i Hrvatske ali i iz Rusije i Irana.

K. I.

Tagged: , , , , , , , ,