Wikipedia obiluje skrivenim reklamama

Velika poduzeća poput Daimlera sve češće otkrivaju Wikipediju kao platformu za iznošenje nepotpunih ili netočnih informacija o svojoj povijesti i poslovanju. Novinar Marvin Oppong objavio je knjigu punu ovakvih primjera, piše Deutsche Welle.WikipediaNekoć vrlo popularne, najčešće luksuzno uređene, enciklopedije i leksikoni polako ali sigurno već godinama nestaju s polica knjižara. Tko u današnje vrijeme nešto želi saznati, jednostavno se priključi na internet i otvori besplatnu i svima pristupačnu enciklopediju Wikipedia. Samo na njezinoj njemačkoj stranici može se u međuvremenu naći više od jednog i pol milijuna članaka. S obzirom na toliki broj tekstova i veliku čitanost i popularnost ne čudi činjenica da Wikipedia postaje sve zanimljivija i raznim poduzećima.

‘Wikipedia je jednostavno jedan izuzetno velik izvor znanja u internetu. Iako je do nedavno bila dosta zanemarena, poduzeća, njihovi odijeli za odnose s javnošću i reklame, sve je više otkrivaju’, kaže novinar Marvin Oppong, autor nedavno objavljene knjige ‘Skriveni PR na Wikipediji’

‘Za svaki koncern ili tvrtku, mogućnost pojavljivanja na ovim stranicama je dakako vrlo privlačno i atraktivno. Dok su prijašnji tiskani leksikoni i enciklopedije bili nepotkupljivi, to se za Wikipediju zbog njezine otvorenosti i pristupačnosti svima ne može reći’, navodi Oppong.

Nepoželjno se jednostavno – briše

‘Cilj Wikipedije je izgradnja jedne vrste enciklopedije znanja na kojoj sudjeluju razni autori volonteri koji za svoj doprinos ne dobivaju novac’, stoji primjerice na jednoj od njemačkih stranica Wikipedije. Drugim riječima, pozvan je svatko dati svoj doprinost i to bez obaveze registriranja. Ovu slobodu koriste mnogi a zlouporaba i nije tako rijetka. Naprotiv.

Kritički ili nepopularni sadržaji na stranicama koje informiraju o pojedinim poduzećima, jednostavno se mogu izbrisati a konkurencija prikazati u najgorem svjetlu. Vlastiti proizvodi prikazuju se često boljim nego što jesu – u svakom slučaju boljim od onih drugih. Primjeri ovakve prakse mogu se naći na stranicama WikiScannersa. Ovdje se promjene koje se unesu mogu identificirati i to putem IP adresa određenih poduzeća. Tako je primjerice prema navodima WikiScannersa, 2005. godine na stranici farmaceutskog poduzeća Boehringera iz Ingelheima jednostavno odstranjen produkt ‘Agent-Orange’. Ovaj proizvod je s popisa svojih proizvoda izbrisala sama spomenuta tvrtka. ‘Agent-Orange’ su, naime, tijekom rata u Vijetnamu koristili pripadnici vojske SAD-a kao oružje – posljedice po zdravlje vijetnamskog stanovništva se osjete i dan danas.

Daimler i Drugi svjetski rat

Tijekom rada na knjizi i istraživanja koje je obavljao, Oppong je i sam naišao na čudnovate navode i manipulacije kod pojedinih članaka na Wikipediji.

‘Primjetio sam primjerice da su preko IP adresa koje pripadaju koncernu Daimleru, izbrisani podaci u vezi s prošlosti ovog poduzeća – konkretno za činjenicu da je ova firma tijekom Drugog svjetskog rata zapošljavala prisilne radnike+, kaže autor. U Daimleru negiraju njegove tvrdnje i kažu kako oni nisu nikome dali nalog za brisanje poglavlja vezanog za razdoblje nacionalsocijalizma u Njemačkoj.

Potrebno više transparentnosti

No, upravo zbog toga što Wikipedia postaje sve značajnija, prema mišljenju novinara Opponga, potrebno bi bilo uvesti više transparentnosti.

‘U međuvremenu se navodi koji se nalaze na Wikipediji, citiraju čak i na njemačkim sudovima. To me je jako iznenadilo’, kaže on. Ovaj novinar dodaje kako bilo korisno i da ‘voditelji Wikipedije, otvoreno iznesu svoje interese’, koje zasigurno imaju. Do sada transparentnost nije bila obavezna prilikom unosa sadržaja na ove stranice, no to bi se svakako trebalo promijeniti. ‘Budući da je riječ o Enciklopediji čovječanstva, trebalo bi se poduzeti sve kako bi Wikipedia postala ne samo slobodna i otvorena već i objektivna+, kaže Marvin Oppongo.

Autor: Marc von Lüpke / Željka Telišman
Urednik: Svetozar Savić

Deutsche Welle

Tagged: , , , , , , , , , ,