WOW-ice i prigorski vinari u Taverni Kraljevec

Već dobro poznata ženska vinska udruga Women on Wine (WOW) nedavno je ponovno organizirala vinsko druženje za svoje članice.Za sve koji slučajno ne znaju, WOW-ice su osnovane 2011. godine, a otada do danas marljivo rade na vinskoj kulturi, umjerenom uživanju u vinu te promociji ponajprije hrvatskih vinara i vinarki. WOW okuplja žene koje znaju ponešto o vinu ili, pak, žele učiti, a najbolji način za to je organiziranje upravo ovakvih događanja gdje o vinu uče od samih vinara.

Ovoga puta, druženje u Sesvetskom Kraljevcu kraj Zagreba bilo je posvećeno prigorskim vinarima i – bilo je izuzetno zabavno. Zašto je kušanje dogovoreno baš u Sesvetskom Kraljevcu? Zato što je tamo Taverna Kraljevec! Priča je to koja traje od 1998. godine, ali se temelji na 45 godina iskustva i rada u ugostiteljstvu. Goste je pozdravio domaćin Mladen Fundelić, koji je objasnio svoju zamisao, a to je bilo stvoriti mjesto koje će gastronomskom ponudom poštivati kulturu područja na kojem se nalazi.

Da je to doista tako svjedoči to što je Taverna Kraljevec među rijetkim ugostiteljskim objektima gdje se po tradicionalnoj recepturi spravlja specijalitet – palačinke u vajnšatou. U svakom slučaju, Taverna je postala čest i idealan izbor za organizaciju domjenaka i događanja svih vrsta, a s uslugom koja je uvijek na visokoj razini.

Članice udruge WOW i njihovi gosti imali su priliku nešto naučiti o posebnim sortama vina prigorskog područja zahvaljujući trojici vinara s nekoliko sorti vina različitih berbi. Predstavio se vinar Marijan Tomurad iz Popovca kod Sesveta, jedan od rijetkih na tom području s uređenom kušaonicom. Bio je tu i Mario Jurišić iz vinarije i poznatog izletišta Kos – Jurišić iz Nespeša, koji je sa svojim Chardonnayem osvojio broncu na prestižnom Decanteru, te Drago Kunjko iz vinarije Kunjko iz Belovar Moravča koji, osim vina, u ponudi ima rakije i likere.

Autohtona sorta ovog kraja je kraljevina o kojoj mnogi ne znaju mnogo a okupljanja poput ovoga koje je organizirao WOW – mogu to uspješno promijeniti i pridonijeti da se i vina Prigorja pomalo počnu prepoznavati kao važna i kvalitetan. Kad je riječ o kraljevini, doista se radi o zahvalnoj sorti, pa je želja vinara da od nje naprave brend kakav, vjeruju, zaslužuje.

Kušale su se Kraljevina Tomurad i Kos-Jurišić dok je vinarija Kunjko ponudila Kunjkovinu (kupažu kraljevine, moslavca, šipona i rajnskog rizlinga). Osim toga, iz vinarije Tomurad degustiralo se Graševinu, Pinot bijeli i Muškat žuti; iz vinarije Kos-Jurišić još Kerner, Pinot sivi i nagrađivani Chardonnay, a iz vinarije Kunjko ponuđen i su Rajnski rizling i Muškat žuti.

Sva su se vina odlično uparila s ponudom domaćih narezaka – od kojih je posebno zanimljiva bila jelenja salama. Slatki Muškat na samom kraju pokazao se kao idealna kombinacija s već spomenutim palačinkama u vajnšatou čiji je okus mnoge vratio u neka prošla vremena.

Andrea Pančur / Foto: WOW


Tagged: , , , , , , , , , , ,