Zabavljač: Koncert u čast 70 godina rada Vlade Štefančića

Redatelj, glumac, dobitnik brojnih nagrada i priznanja – sve je to ali i puno više velikan hrvatske glazbene i kazališne scene Vlado Štefančić. U njegovu drugom domu, u zagrebačkom kazalištu Komedija, od 6. do 9. studenoga koncertima pod nazivom ‘Zabavljač’ obilježit će se nevjerojatnih 70 godina rada.Večer posvećena radu Vlade Štefančića bit će glazbeno putovanje kroz njegove uloge i režije, a uz orkestar i zbor Komedije kojim ravna maestro Veseljko Barešić, nastupit će Zorica Antonić, Sandra Bagarić, Ervin Baučić, Jasna Bilušić, Dražen Bratulić, Dražen Čuček, Mila Elegović, Damir Klačar, Jasna Palić Picukarić, Danijela Pintarić, Renata Sabljak, Đani Stipaničev, Vanda Winter i Ronald Žlabur.

Patetično, smiješno, staromodno? Možda! Oprostite, ali to to je moj život. Vidim vam po facama da to moram pojasniti. Emotivac sam i sve što sam proživio i odradio bila je emocija. Često se riječ emotivac izjednačavalo s naivac, primitivac. Dok se netko nije sjetio sve to malo dublje proučiti… I, rodila se nova kategorija: emocionalna inteligencija. Ovim je riječima Vlado Štefančić započeo poglavlje o Komediji u svojoj autobiografiji ‘Zabavljač’. Skoro svih tih 70 godina rada proveo je upravo u Komediji unoseći promjene na hrvatsku kazališnu scenu – začetnik je tzv. Zagrebačke škole mjuzikla, potičući i stvarajući glazbeno-scenska djela ovoga žanra, kako stranih tako i domaćih autora. Poznati hrvatski povjesničar književnosti, filmski i kazališni kritičar Ivo Hergešić uvjerljivo je i točno istaknuo Štefančićevu neprocjenjivu ulogu u kazališnoj povijesti, ali i u povijesti Komedije: ‘Štefančić je udahnuo Komediji novi život i obujmio je svojim zaraznim talentom, trajno i neponovljivo!’

Vlado Štefančić, redatelj i glumac, rođen je u Vukovaru 1931. godine. Autor je gotovo dvije stotine kazališnih predstava i više od tisuću radijskih i televizijskih emisija. Režirao je više od stotinjak predstava u zemlji i inozemstvu: od velikih spektakala, kao što su postava Zajčeva ‘Nikole Šubića Zrinskog’ u pulskoj Areni, preko prvih domaćih rock opera, glazbenih komedija i mjuzikala, do iniciranja i realizacije nove Komedijine scene početkom 2000.-ih na Jarunu. Kao redatelj, ali i dugogodišnji ravnatelj Komedije, potiče i realizira prvi veliki i najpoznatiji hrvatski mjuzikl ‘Jalta, Jalta’, kao i mjuzikle ‘Dundo Maroje’, zatim prve rock opere na ovim prostorima – ‘Gubec-beg’ i ‘Grička vještica’. Usto, potpisuje režije ponajboljih stranih mjuzikala, kao što su ‘Čovjek iz Manche’, ‘Jadnici’ (prije West Enda i Broadwayja!), ‘Guslač na krovu’, ‘My Fair Lady’, ‘Kosa’, operete ‘Zemlja smiješka’, ‘Šišmiš’, ‘Vesela udovica’, ‘Kod bijelog konja’, ‘Noć u Veneciji’, ‘Barun Trenk’, ‘Kneginja čardaša’ i ‘Grofica Marica’, opere ‘Lucia di Lammermoor’ te komične opere ‘Seviljski brijač’ i ‘Gospoje i husari’.

Otac hrvatskog mjuzikla režirao je domaće mjuzikle ‘Car Franjo Josip u Zagrebu’ i ‘Kralj je gol’ Milana Grgića i Alfija Kabilja, ‘Lady Šram’ Nine Škrabea i Arsena Dedića, ‘Dan od amora’ Luke Paljetka i Đele Jusića, ‘O’kaj’ Borisa Senkera, Kemala Mujičića i Nine Škrabea, ‘Tko pjeva zlo ne misli’ Alfija Kabilja i Drage Britvića…

Osim kao redatelj, Vlado Štefančić djelovao je i kao vrlo uspješan glumac, a stariji Zagrepčani ga pamte iz Komedijinih opereta ‘Mala Floramye’, ‘Kod bijelog konja’, ‘Spli’ski akvarel’, ‘Grofica Marica’ i ‘Šišmiš’ te komedija ‘Matijaš grabancijaš dijak’, ‘Charlyjeva tetka’, ‘Utopljenici’, ‘Dvanaest stolica’, ‘Zlatni dečki’ i mjuzikala poput ‘Obećanja, obećanja’. Na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu također je ostvario brojne uloge poput one u predstavama ‘Bosonogi u parku’ i ‘Pobrinimo se za Ameliju’, a ne smije se izostaviti niti njegova uloga u kultnoj predstavi Dubrovačkih ljetnih igara – Goldonijevoj ‘Kafetariji’ u režiji i prilagodbi Tomislava Radića, koja se, nakon premijere 1978., na repertoaru Igara održala punih deset godina.

Vlado Štefančić dobitnik je nagrade Marul 1966., a Zagreb mu je odao priznanje dvjema nagradama grada Zagreba (1973. i 1994.). Godine 2006. dobio je Nagradu Vatroslav Lisinski, Hrvatskog društva skladatelja za doprinos glazbenom stvaralaštvu, a 2000. Udruženje dramskih umjetnika Hrvatske dodjeljuje mu Nagradu Hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje.

Njegovi mjuzikli nisu samo oplemenili zagrebačku kazališnu scenu već i stvorili nova glumačka imena, koja su zablistala u njegovim režijama te su mnogi od njih postali bitni članovi ansambla Komedije. Upravo će nas neki od njih u dvadesetak glazbenih brojeva prisjetiti svih uspješnica Vlade Štefančića.

I. Č.


Tagged: , , , , , , ,