Zagreb: Jazz koncerti oduševili prolaznike

Besplatnim jazz koncertima I.M.L.P. Quarteta te Mirsada Dalipija u središtu Zagreba započeo je 13. Zagreb Jazz festival, poznat i kao Jazzg.

Četiri besplatna koncerta svake subote tijekom listopada na četiri različite lokacije u centru Zagreba, novitet su ovog tradicionalnog Jazzg festivala. Ideja je bila jazz svirke uživo što više približiti široj publici i to preko dana, u 12,30 sati, a street jazz sessioni su jedan od najboljih načina za to.

‘Besplatni jazz koncerti vrhunskih jazz glazbenika u centru Zagreba pokazali su se kao odlična ideja koju su s oduševljenjem prihvatili i glazbenici i publika. Jazz sessioni domaćih glazbenika u opuštenoj atmosferi na otvorenom, privukli su vjernu jazz publiku, ali i slučajne prolaznike te tako obogatili kulturnu ponudu naše metropole. Zagreb je već odavno poznata i hvaljena destinacija na međunarodnoj jazz sceni, a zahvaljujući ovakvim festivalima i glazbenicima, ta će se pozicija još dodatno ojačati. Naravno, sve bi to bilo puno teže bez podrške Grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba’, komentirao je organizator Festivala Dražen Kokanović koji od 2005. na festival dovodi jazz velikane, među kojima su bili i Sonny Rollins, Ornette Coleman, Wayne Shorter, Ron Carter, Chick Corea, Dee Dee Bridgewater, Anat Cohen, Casandra Wilson, Esperanza Spalding, Dianne Reeves…

A sve je počelo 8. listopada, nastupom I.M.L.P. Quarteta (Ivan Marincel (trombon), Luka Peršić (alt sax, flauta), Ivan Džajić (kontrabas), Borko Rupena (bubnjevi)). Teško je bilo ne zastati na uglu Gajeve i Bogovićeve dok je trajao program jazz kvarteta iz Zagreba predvođenim dvojicom puhača – Lukom Peršićem (alt.sax, flauta) i Ivanom Marincelom (trombon). Kompozicije koje su odsvirali, uz članove sastava potpisuju velikani kao što su Eric Dolphy, Ornette Coleman i Sonny Rollins. Pojedinačno su I.M.L.P. publici poznati kao članovi sastava GAP quartet (Il Gruppo delle azioni progressive ), Cul de Sac i Franz Kafka Ensemble, a ovoga puta su u proširenom i izmijenjenom izdanju nastavili suradnju započetu 2018.

Mirsad Dalipi Trio je oduševio publiku okupljenu kod Sunca u Bogovićevoj, 15. listopada. Trio čine Ivan Kapec na gitari, Toni Starešinić na klavijaturama te Mirsad Dalipi na bubnjevima. Starešinić Kapec i Dalipi skupljaju snagu i energiju nastupajući u stilu Sunrise Session te su i ovoga puta pokazali kako objedinjuju samo najbolje u improvizacijama – jazz, afro ritmove, hip-hop, eksperimentalnu glazbu.

‘Svirali smo kompletno improvizacijski set, glazbu inspiriranu trenutkom i uobličenu u skladbe koje se kao oblaci u trenu skupe i već sljedeći tren rasplinu’, kaže Toni Starešinić. Sviraju zajedno već niz godina – Toni i Mirsad u bandu Ede Maajke, Kapec i Mirsad u Balkan Zoo trio.

Tom prigodom, Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, je izjavila: ‘Kako bismo Zagreb Jazz festival još više približili široj publici, inicirali smo i podržali, tijekom listopada, besplatne jazz koncerte u centru Zagreba. Naime, jazz glazba ima instinktivan učinak na slušatelje, a izvođenjem na javnim prostorima dodatno se popularizira i naglašava njena privlačnost, ritmički elan i živi izraz urbane kulture. U Turističkoj zajednici grada Zagreba uvijek nastojimo potaknuti te podržati inovativne i kreativne projekte poput ovog, jer oni doprinose daljnjoj izgradnji destinacije kao središta urbane kulturne scene te potiču disperziju turističke ponude i aktivnosti. Dovođenjem urbanog jazz izričaja na otvorne prostore, omogućujemo dodatno povezivanje publike s glazbenicima, kreirajući autentični kulturni i turistički proizvod koji prezentira domaće i svjetske umjetnike, glazbu i zabavu u jedinstvenom formatu. Zagreb Jazz festival u svojem 13. izdanju donosi uistinu inspirativni program, a besplatni jazz koncerti koje smo inicirali u listopadu, sjajna su uvertira u studeni koji će proći u znaku vrhunske jazz glazbe.’

Program se nastavlja s još dva sjajna koncerta domaćih glazbenika koji su predviđeni za dnevno druženje i počinju u 12,30 sati.

22. listopada nastupa Oliver Potočnik Quartet na Europskom trgu. Kvartet saksofonista Olivera Potočnika izvodi jazz standarde te moderne kompozicije trudeći se držati korak s današnjim trendovima i pristupima u izvedbi i improvizaciji. Glazbenici koji čine ovaj kartet dolaze iz različitih usmjerenja što ovaj kvartet čini zvukovno upečatljivim. U kvartetu su još: Pavle Jovanović (gitara), Ivan Džajić (kontrabas), Adriano Bernobić (bubanj).

29. listopada Valerija Nikolovska Trio (Valerija Nikolovska (vokal), Viktor Lipić (klavijatura), Janko Novoselic (bubnjevi)) nastupa na uglu Gajeve i Bogovićeve. Valerija Nikolovska Viktor Lipić glazbeni su par koji djeluje zajedno već više od 20 godina, počevši sa grupom Mayales. Zajedničko glazbeno putovanje rezultiralo je s 4 albuma, uglavnom autorske glazbe i mnogobrojnim koncertima. Inicirali su nekoliko različitih projekata u suradnji s različitim glazbenicima; Trio LiVaDa s Damirom Šomenom s programom autorske glazbe i obrada jazz i soul standarda, ‘Nothing but The Blues’ s obradama funk jazz standarda, te najnoviji projekt s novim albumom ‘She Ka Ra’ s potpuno improviziranom glazbom. Također, rado i često izvode i program jazz standarda u manjim ili većim formacijama (Double Standards).
U slučaju kiše, koncerti se odgađaju, a novi datum bit će objavljen naknadno.
Studeni je rezerviran za gostovanja stranih glazbenika:

2. studenoga u Malu dvoranu Lisinski dolazi Christian Sands Trio, 7. studenoga u zagrebačku Tvornicu dolazi JazzTakes Supergroup, a 9.11. Kayhan Kalhor & Erdal Erzincan u kazalište Kerempuh. Svi koncerti počinju u 20 sati. 22. 11. u Veliku dvorani Lisinski dolazi jedan od najkreativnijih jazz-orkestara današnjeg jazza, Mingus Big Band.

D.D. / Foto: Nikola Miljak


Omer Avital Qantar zaključili 11. Zagreb Jazz Festival


Tagged: , , , , , , , , ,