Zagreb zasvjetlucao mjehurićima pjenušaca

U hotelu Dubrovnik održan je 2. Salon pjenušavih vina Zagreb, zablistavši mjehurićima s prvim ovogodišnjim pahuljicama. Snijeg nije omeo ni izlagače niti brojne posjetitelje da dođu uživati u izvrsnim domaćim i stranim pjenušcima, a dobra energija i radost na licima vidjela se na svakom koraku.Nakon prošlogodišnje veoma uspješne premijere, veza Zagreba i Ljubljane postala je još čvršća i uspješnija. Stoga su organizatori odlučili ustanoviti međunarodnu mrežu salona pjenušavih vina Salon of Sparkling Wines, koja će se povezati i širiti prvenstveno po regiji. Prvi salon iz mreže bio je ovaj zagrebački, a u petak, 16. veljače, 5. Salon penečih vin Ljubljana otvorit će sezonu tamošnjih vinskih događanja.

2. Salon pjenušavih vina Zagreb ponovno je pokazao je da brojna publika voli pjenušce i rado proširuje vinske vidike. Privukao je oko 500 posjetitelja, istinskih ljubitelja pjenušaca i pedesetak novinara. Izlagači su bili iznimno zadovoljni primijetivši ‘novu publiku«’, onu koja prepoznaje novitete na tržištu, uz kušanje postavlja dodatna pitanja i želi – kupiti pjenušac koji im se sviđa. Uz pjenušce, organizatori su gostima ponudili i prigodne zalogaje koje je pripremila kuhinja hotela Dubrovnik u posebnom dijelu salona.

Salon je otvorila slovenska veleposlanica Smiljana Knez, ukazavši na važnost ovakvih događaja za dobre gospodarske i prijateljske odnose dviju država koje njihovo veleposlanstvo podržava. Proglašeni su i najbolji pjenušci salona, nakon zajedničkog ocjenjivanja održanog u Ljubljani, na kojemu su ocjenjivala dva mješovita hrvatsko-slovenska žirija. Pobjednicima je priznanja podijelio Franjo Francem, dopredsjednik Hrvatskog sommelier kluba.

Priznanja za najviše ocijenjena vina 2. Salona pjenušavih vina Zagreb podijeljena su u dvije kategorije:

Bijela, pjenušava vina:
– 1. mjesto: Radgonske gorice d. d., Zlata radgonska penina Ciconia, 2007
– 2. mjesto: Juve y Camps (d’Avgvsta Impex d.o.o.), Juve I Camps reserva de la familia, brut nature, 2012
– 3. mjesto dijele: Vinogradništvo in vinarstvo Čarga 1767, Donna Regina, brut nature, 2013, bijelo – i Istenič, No.1, nv

 

Ružičasta pjenušava vina:
– 1. mjesto: Vinogradništvo in vinarstvo Čarga 1767, Donna Regina, brut, Rosé, 2013;
– 2. mjesto: OPG Željko Kos, Rosula, 2015, brut;
– 3. mjesto: Radgonske gorice d. d., Zlata radgonska penina, rosé, 2012

Na salonu je bilo 39 izlagača, većinom proizvođača pjenušaca iz Hrvatske i Slovenije, uz nekoliko pjenušaca iz Italije, Španjolske i Francuske te biodinamičkih šampanjaca. Ukupno se moglo kušati preko 100 pjenušavih vina. Cilj salona promocija je pjenušaca, dizanje vinske kulture i praćenje rasta pjenušave scene regije uz degustacije i edukacije, pa su održane i tri besplatne radionice: jedna sa šampanjcima Legret, druga s najbolje ocijenjenim hrvatskim i slovenskim pjenušcima, koju je vodio sommelier Mario Meštrović, a na trećoj se igralo s čašama Staklane Rogaška uz vina Graben.

‘Salon je ponovno pokazao da Hrvatska i Slovenija imaju odlične vinare, vrhunske pjenušce te visoku razinu vinske kulture. Bio je to još jedan dokaz da su susreti na vrhu uspješni kada je vino tema susreta. Uživao sam u svakom trenutku’, izjavio je Rado Stojanovič, direktor Radostnih prireditvi i oba Salona pjenušavih vina.

M. V. / Foto: Julio Frangen


Tagged: , , , , , , , , , ,