Zagrebački solisti: Prvi koncert 61. sezone

Prvi koncert 61. sezone 2014./2015. Zagrebački solisti održat će u ponedjeljak, 27. listopada (20 sati), u Hrvatskome glazbenom zavodu u Zagrebu, a poseban gost im je proslavljeni gitarist Petrit Çeku.
Zagrebački solistiNa programu su djela:
– Carl Philipp Emanuel Bach: Simfonia u A-duru, Wq 182/4 – u povodu 300. godišnjice rođenja skladatelja
– Joaquín Rodrigo: Concierto de Aranjuez (ar. za gudače S. Krstić)
***
Frano Parać: Muzika za gudače i čembalo
Antonin Dvořák: Serenada za gudače u d-molu, op. 44 (ar. za gudače M. Rechtman)

Ansambl Zagrebačkih solista osnovan je 1953. godine u okviru Radio Zagreba, pod umjetničkim vodstvom glasovitoga violončelista Antonija Janigra. Tijekom više od šest desetljeća – pod umjetničkom palicom jednako znamenitih koncertnih majstora, poput Dragutina Hrdjoka, Tonka Ninića, Anđelka Krpana, Karla Slobodana Fija te Borivoja Martinića Jerčića – Zagrebački solisti odražavaju kvalitetu muziciranja na zavidnoj razini, a koju redovito prezentiraju i na prestižnim svjetskim koncertnim pozornicama.
Do sada je ansambl održao više od 3500 koncerata na svim kontinentima, u najvećim svjetskim centrima i najslavnijim koncertnim dvoranama, a redovito je gostovao i na najpoznatijim glazbenim festivalima poput onih u Salzburgu, Pragu, Edinburghu i drugdje, muzicirajući uz brojne ugledne soliste, primjerice Henryka Szerynga, Alfreda Brendela, Pierrea Fourniera, Jamesa Galwaya, Jean-Pierrea Rampala, Maria Brunella, Isabelle Moretti…
Zagrebački solisti izvode repertoar koji uključuje barokna, klasicistička, romantička, ali i djela suvremene glazbe, s posebnom pažnjom usmjerenom na aktualizaciju ranijih, ali i predstavljanje mlađih generacija hrvatskih skladatelja.
Snimili su više od sedamdeset nosača zvuka, za najglasovitije izdavačke kuće, a od recentnijih se izdanja ističe nosač zvuka s djelima Ernesta Cordera, snimljen s istaknutim solistima – violinistom Guillermom Figueroom te gitaristom Pepeom Romerom (kuća Naxos, 2010.), a koji je i nominiran za nagradu Latin Grammy. Ansambl je u proljeće 2014. također izdao i CD s djelima Borisa Papandopula, u izvedbi s pijanistom Oliverom Triendlom.
Ansamblu su dodijeljene mnoge visoke međunarodne i državne nagrade i priznanja, među kojima se ističu: prva nagrada u Mar del Plati, Medalja Pablo Casals, Medalja Elisabeth Sprague Coolidge (za izvođenje suvremene glazbe), nagrade Vladimir Nazor, Milka Trnina, Nagrada UNESCO, Nagrada grada Zagreba, više hrvatskih diskografskih nagrada Porin (1994. godine za životno djelo) i mnoge druge, a u 2010. godini ansambl je nagrađen nagradom Orlando Grand Prix za osobite umjetničke doprinose u ostvarenju cjelokupnoga programa Dubrovačkih ljetnih igara. Od jeseni 2011. godine Zagrebački solisti nastupaju uz violinista Sretena Krstića kao koncertmajstora.

Petrit Ceku Petrit Çeku (1985.) u rodnome je Prizrenu završio osnovnu, dok srednju glazbenu školu nastavlja u Zagrebu, gdje je na Muzičkoj akademiji, u klasi profesora Darka Petrinjaka diplomirao 2008. godine. Usavršavao se kod Manuela Barrueca na Peabody Conservatory u Baltimoreu, a do sada je osvojio devet prvih nagrada na važnim međunarodnim gitarističkim natjecanjima, poput natjecanja Anna Amalia u Weimaru, Schadt u Allentownu (SAD), Christopher Parkening u Malibuu… Ovaj mladi glazbenik također je dobitnik i godišnjih nagrada HGM-a Ivo Vuljević (2005.), zatim nagrade Mladi glazbenik godine (2008.), kao i natjecanja Ferdo Livadić (2005.). Nastupao je diljem Europe i Sjeverne Amerike sa solističkim recitalima, u komornim sastavima ili kao solist u pratnji orkestara poput Simfonijskog orkestra Allentowna, Simfonijskog orkestra Baltimorea, Komornog orkestra Češke filharmonije, Orkestra državnog hermitaža St. Petersbuga, Zagrebačke filharmonije, Simfonijskog orkestra Albanske radiotelevizije, Kosovoske filharmonije… Svoj je prvi nosač zvuka snimio 2008. godine za američku izdavačku kuću Naxos. Petrit Çeku svira na gitari američkoga graditelja Rossa Gutmeiera.

P. R.


Pročitajte još: Petrit Çeku: Povratak na mjesto trijumfa


 

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,