ZagrebDox: Masterclass Talala Derkija i Claudea Lanzmanna

Neizostavni i važni dio ZagrebDoxa svake godine čini ZagrebDox Pro, program usavršavanja filmskih profesionalaca koji uključuje pitching forum, intenzivnu radionicu za 12 međunarodnih dokumentarnih projekata u različitim fazama razvoja i produkcije.Na pitchingu se projekti predstavljaju međunarodnom panelu koji čine predstavnici filmskih festivala i fondova, TV postaja, distributeri i producenti. Uz dio programa namijenjen samo sudionicima radionice, ZagrebDox Pro donosi i niz majstorskih predavanja, studija slučaja, prezentacija i drugih događanja otvorenih za javnost.

Na jednodnevnom pitching forumu predstavit će se 12 dokumentarnih projekata u različitim fazama razvoja i produkcije iz 11 zemalja. Mentori radionica su direktorica festivala DOK Leipzig,Leena Pasanen, te redatelj i producent Stefano Tealdi, ujedno moderator pitching foruma. Mentori sa sudionicima prolaze sve relevantne redateljske i produkcijske aspekte: razvijaju se sinopsisi i traileri te razrađuju budžeti i načini financiranja. Međunarodni panel koji će odlučivati o najboljim projektima čine: Trevor Birney (Five Point Films), Vladimir Brnardić (HTV), Manuela Buono (Slingshot Films), Carine Chichkowsky (Survivance), Lejla Dedić (Al Jazeera Balkans), Hanka Kastelicová (HBO Europe), Elizabeth McIntyre (Sheffield Doc/Fest), Marko Njegić (HAVC), Leena Pasanen (DOK Leipzig), Andraž Pöschl (RTV Slovenija), Daniel Rafaelić (HAVC), Oliver Sertić (Restart) i Harry Vaughn (Filmski festival Sundance). Oni odlučuju o projektima koji će biti nagrađeni Nagradom HBO Adria, koja uključuje diplomu i 2000 eura za razvoj projekta, Nagradom ZagrebDox Pro Online Mentor, koja donosi jednogodišnje online mentorstvo s Hankom Kastelicovom, izvršnom producenticom dokumentarnog programa na HBO Europe, i Nagradom ZagrebDox Pro DCP, koja uključuje izradu DCP-a (Digital Cinema Package) za završeni film.

Cijenjeni autori i redatelji Talal Derki i Claude Lanzmann održat će dva majstorska predavanja (masterclass). Talal Derki će govoriti o tome što ga je inspiriralo da snimi ‘Povratak u Homs’ (2013) i ‘O očevima i sinovima’ (2017), ali i o svom jedinstvenom pristupu, emocionalnim i praktičnim posljedicama snimanja u ratnim zonama i filmovima koji se bave različitim aspektima rata u autorovoj domovini. Za oba filma sirijski je redatelj osvojio glavnu nagradu u međunarodnoj konkurenciji na Festivalu u Sundanceu. Njegov film ‘O očevima i sinovima’ prikazuje se u ovogodišnjoj međunarodnoj konkurenciji ZagrebDoxa. Eminentni francuski redatelj i producent dokumentarnih filmova Claude Lanzmann najpoznatiji je po devet i pol sati dugačkom filmu ‘Shoah’ (1985). Autor je rodonačelnik primjene intervjua kao filmske tehnike, a u razgovoru s direktorom ZagrebDoxa Nenadom Puhovskim otkrit će sve o svojim velikim postignućima, strastima i svjetonazorima. Njegov najnoviji film ‘Napalm’ prikazuje se u festivalskom programu Majstori doxa.

Z. D.


Tagged: , , , , , , , , , ,