Zakačite se za – Dvorišta

Petu godinu zaredom – omiljena zagrebačka manifestacija ponovno je s vama. Od petka, 13. do nedjelje 22. srpnja zakačite se po peti put za – Dvorišta – na sedam lokacija, svakoga dana od 18 do 24 sata.A što vas sve tamo očekuje? Na prvome mjestu, dakako, zvijezde manifestacije – prekrasna gornjogradska dvorišta, dobro poznata brojnim posjetiteljima i gostima: intimno i ugodno dvorište obitelji Milovac u Opatičkoj 19, čarobno dvorište Palače Erdödy-Drašković u Opatičkoj 29 i skriveno dvorište Palače Gvozdanović u Visokoj 8. Tu je i veliki prošlogodišnji hit, privatno dvorište u Radićevoj 54, ali i nezaobilazno, zabavno dvorište Palače Balbi u Demetrovoj 11!

No, ovogodišnja Dvorišta, otkrivaju i neke nove lokalitete: prije svega, sasvim poseban prostor atrija Plemićkog konvikta, današnje Gimnazije Tituša Brezovačkog, u najkraćoj ulici Gornjeg grada, Habdelićeva 1 – odmah iznad Kamenitih vrata ili od Trga Katarine Zrinske kraj Galerije Klovićevi dvori.

A u povodu pete obljetnice, s jednom lokacijom organizatori se sele i izvan prostora Gornjega grada, na jedan od susjednih obronaka, te svim ljubiteljima Dvorišta daju mogućnost da zavire iza ograde na adresi Ivana Gorana Kovačića 37, odmah nasuprot Nazorova spomenika i Park-šume Tuškanac. Tu se smjestila veličanstvena Vila Ehrlich-Marić s prekrasnim perivojem i jednim od najljepših panoramskih pogleda na grad. Do ove lokacije moguće je doći pješice od Dežmanova prolaza ili preko Rokova perivoja, automobilom od Javne garaže na Tuškancu uz Krležin gvozd ili Nazorovom od Britanskog trga, kao i autobusnom linijom od Britanca (linije 102 i 105). Ta lokacija danas je rezidencija Hrvatskoga muzeja arhitekture, a nema sumnje da će u njoj uživati brojni posjetitelji Dvorišta.

Dvorišta (‘najzabavnije događanje u gradu’ – Jutarnji list), manifestacija koja je prošle godine izazvala pozornost čak i BBC Travela te koju je jedan od najvećih južnokorejskih portala Naver proglasio ‘daleko najboljim iskustvom u Zagrebu’, ponovno nudi puno dobrih razloga za posjet uz bogatu ponudu hrane i pića.

Iako nisu glazbeni festival, Dvorišta donose niz prvorazrednih doživljaja. Svi prostori posebno su uređeni za zabavu i ugodno druženje, a sva dvorišta kroz opise na informativnim pločama, uređenje, ponudu, programe, cjelokupnu atmosferu, pričaju svoje priče u skladu sa sloganom manifestacije ‘Svako ima svoju priču…’.

Lokaliteti dvorišta

Palača Balbi, Demetrova 11
Palača Erdödy-Drašković, Opatička 29
Privatno dvorište obitelji Milovac, Opatička 19
Privatno dvorište, Radićeva 54
Palača Gvozdanović, Visoka 8
Plemićki konvikt (Gimnazija Tituša Brezovačkog), Habdelićeva 1
Vila Ehrlich-Marić (Hrvatski muzej arhitekture), Tuškanac / Ivana Gorana Kovačića 37

B. Š.


Tagged: , , , , , , ,