Zaljubljeni Shakespeare na sceni Komedije

Veliki filmski hit s kraja 20. stoljeća uskoro će ponovno oživjeti i to na daskama zagrebačkog Kazališta Komedija.Riječ je o romantičnoj ljubavnoj priči ‘Zaljubljeni Shakespeare’, autora Marca Normana, Toma Stopparda, Leeja Halla i Paddyja Cunneena, koja će u koprodukciji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Varaždinu premijerno biti prikazana 4. svibnja. U glavnim ulogama mladog Williama Shakespearea i Viole de Lesseps su Filip Juričić i Dajana Čuljak.

Izniman film redatelja Johna Maddena ‘Zaljubljeni Shakespeare’ bio je globalni događaj 1998. godine, a za pozornicu ga je 2014. adaptirao Lee Hall, koji je slično već uspješno napravio i s hitom Billy Elliot. Predstava prikazuje ljubavnu aferu čuvenog dramskog pisca u vrijeme kada je pisao ‘Romea i Juliju’. Iako izmišljena, priča obiluje brojnim referencama na mnoge Shakespeareove drame, a nekoliko je likova utemeljeno na njegovim stvarnim suvremenicima.

Radi se o, prema riječima jednog poznatog engleskog kritičara, ‘ljubavnom pismu kazališta samome sebi’, fascinantnoj priči o tome kako je od izvorno planirane drame ‘Romeo i Ethel, gusarska kći’, nastala drama tisućljeća ‘Romeo i Julija’ i to zahvaljujući snazi ljubavi.

I. Č.


Tagged: , , , , , , , , ,