Zavod za apatiju: Novi roman Gordana Nuhanovića

Naklada Ljevak u srijedu, 6. travnja (19 sati) u zagrebačkoj Knjižnici Bogdana Ogrizovića predstavlja knjigu Gordana Nuhanovića ‘Zavod za apatiju’, o kojoj će, uz autora govoriti TV novinarke Vlatka Kolarović i Koraljka Kirinčić.

Novi roman nagrađivanog hrvatskog pisca Gordana Nuhanovića ‘Zavod za apatiju’ (Naklada Ljevak) nastavak je njegova humoresknog opusa, u kojem suptilno analizira i obračunava se s aktualnim fenomenima suvremenog društva.

‘Zavod za apatiju’, poigravajući se i obračunavajući s društvenim anomalijama, pokazuje kako su istina i apsurd lice i naličje iste medalje. Uslijed epidemije apatije koja pogađa pasivne dijelove zemlje, nadležni organi otvaraju zavod koji bi novo stanje trebao proučavati i liječiti. Ali, kako to obično biva ondje gdje vlada brak nezdrave ambicije i nesposobnosti, pridjevke ‘znanstveno’ i ‘terapeutski’ zamjenjuje ‘represivno’ i ‘birokratski’…

Nuhanovićev roman iznimno je uspio spoj distopijskoga žanra i društveno-političke satire. U središtu radnje pojava je epidemije apatije u istočnim dijelovima Hrvatske, a službene institucije države osnivaju zavod koji bi trebao znanstveno i terapeutski odgovoriti na tu krizu. Autor se majstorski koristi humorom i groteskom, parodirajući isprazne terapeutske postupke, različite koncepte samopomoći, kult lakih rješenja, ali i onaj tako čest tip lažnih proroka koji nam navodno otkrivaju pravu istinu koja stoji iza svega. Ovaj duhoviti i (auto)ironični roman čitatelja ostavlja u svojevrsnoj katalepsiji, razapetoga između apatije i ‘carstva urote’ Timothyja Melleyja, ali isto tako i u sigurnim rukama književne vrijednosti.

Gordan Nuhanović rođen je 1968. u Vinkovcima. Devedesetih je radio kao novinar u Globusu, Slobodnoj Dalmaciji, Danasu i Jutarnjem listu. Priče su mu prevedene na više stranih jezika i uvrštene u domaće i inozemne antologije, a izbor pod naslovom ‘Survival League’ objavljen je u SAD-u. Napisao je monodramu ‘Što to ljudi govore iliti buka’ (2004.), koju je izvodio glumac Slavko Brankov. Živi i radi u Zagrebu.

Objavio je knjige: ‘Liga za opstanak’ (zbirka priča, 2001., 2002., 2005., 2011.), ‘Bitka za svakog čovjeka’ (zbirka priča, 2003., 2013.), ‘Posljednji dani panka’ (roman, 2006.), ‘Vjerojatno zauvijek’ (roman, 2009.), ‘Agenti kulture’ (roman, 2013.), ‘Šale su ostale kod kuće: putopisne priče iz zemalja bivšeg SSSR-a’ (2013.) i ‘Piknik u stepi: priče s putovanja po bivšem Sovjetskom Savezu’ (2016.).

Zbirka priča ‘Liga za opstanak’ uvrštena mu je među pet najboljih proznih knjiga 2001. u izboru Jutarnjeg lista te je nagrađena nagradom Josip i Ivan Kozarac za prvijenac i nagradom Slavić DHK-a za najbolju prvu knjigu.

N. L. / Foto: Ljevak


Tagged: , , , , , , ,