Završen 22. Motovun Film Festival

Unatoč lošim vremenskim prilikama, 22. Motovun Film Festival završen je uz mnogo glazbe i veselja.

Snažna kiša omela je predviđeni program posljednjeg dana, no uz veliki trud motovunske ekipe nekoliko je projekcija održano u manjim zatvorenim kinima, a svečanost zatvaranja održana je tek u ponoć. Brojna publika je ipak ostala u Motovunu te masovno nazdravila festivalu poljskom votkom i pozdravila nagrađene.

Žiri u kojem su bili hrvatski i srpski redatelji Hana Jušić, Ognjen Glavonić te poljski filmski kritičar i producent Michał Chaciński odlučio je kako pobjednički Propeler Motovuna ide islandskom filmu ‘Bijeli, bijeli dan’ redatelja Hlynura Pálmasona.

‘Glavnu nagradu žiri je jednoglasno dodijelio filmu koji, koristeći elemente žanra, propituje emocionalni i psihološki teret žalovanja, na stilski idiosinkratičan način. Ovaj gorko-slatki portret čangrizavog melankoličnog policajca ostavio je na nas dubok utisak’, stoji u obrazloženju žirija.

Nagradu žirija kritičara FIPRESCI dobio je makedonski film ‘Bog postoji, njeno ime je Petrunija’ redateljice Teone Strugar Mitevske.

‘Glavna glumica nas je osvojila svojom izvrsnom izražajnošću i brzo uvjerila da je glavni lik pametna žena koja ima složenu osobnost i koja otkriva svoju moć tijekom filma. Ona je simbol potrebe za slobodom u mnogim područjima i ukazuje na potrebne promjene. Film je crna komedija, izvrsno režiran, montiran, dinamičan i brzo uvlači gledatelja u svoj svijet’, obrazložio je žiri.

Tijekom pet dana u Motovunu je prikazano 136 filmova uz koncerte, performanse, razgovore s autorima te ostali edukativni i zabavni popratni program. Nakon svečanosti zatvaranja održan je koncert Jeboton Ansambla u gradskoj lođi, a sve je okončano u zoru tulumom za pamćenje.

R. A. / Foto: MFF


22. Motovun Film Festival: Trijumf hrvatskog filma

Tagged: , , , , , , ,