Završena konferencija Should I Stay Or Should I go?

Nakon dvodnevne konferencije pod nazivom ‘Should I Stay Or Should I go?’, koja je proteklog vikenda održana u Zagrebu, studenti i mladi odabrali su ostanak u Hrvatskoj.

Nije bitno gdje si, bitno je samo da želiš uspjeti. Znanje i formalno obrazovanje je bitno, ali uključenost u razne vidove prakse i volonterskog rada upotpunjuju vještine za rad i znatno povećavaju šanse mladih za uspjeh na tržištu. Zaključci su ovo dvodnevne poslovne konferencije za mlade ‘Should I Stay or Should I Go?’ u organizaciji portala Studentski.hr.

CineStar u Branimir centru u Zagrebu, u kojem je konferencija održana, posjetili su brojni govornici, zvijezde hrvatskog startup neba, predstavnici velikih hrvatskih tvrtki i državnih institucija. Njihovi govori i radionice bili su posvećeni gorućem problemu iseljavanja mladih stručnjaka iz Hrvatske. Ako je suditi prema društvenim mrežama, na kojima su se sudionici izjašnjavali žele li ostati u Hrvatskoj ili otići, odgovor je jasan – ostati.

‘Teško mi je uvjeriti vas da ostanete u Hrvatskoj, ali, ako odete vi, mladi, pogledajte onda tko će ostati u Hrvatskoj’, rekla je komičarka Marina Orsag.

Marina je prije komičarske karijere i uspjeha sa Studiom smijeha radila raznolike poslove: od pranja podova u bolnici do konobarenja u mirogojskom kafiću ‘Veseli mrtvac’. Kao poduzetnica rekla je i da svaki pravi šef mora biti spreman odraditi svaki posao u svojoj tvrtki u bilo kojem trenutku.

Darko Gebaei, jedan od pokretača startupa Agrivi na svom se predavanju osvrnuo na iskustvo koje traže svi poslodavci:

‘Nemojte sebi dozvoliti da kroz cijelo studiranje ne steknete apsolutno nikakvo radno iskustvo. Dok studirate, imate dovoljno vremena da se okušate u nečemu, pa i napravite pogreške. A iskustvo se stječe i pogreškama’, rekao je.

Ante Gustin uletio je u kinodvoranu na Nextbike biciklu. Suosnivač Sustava javnih bicikala ispričao je sudionicima konferencije priču o osnivanju startupa kojoj je kumovala jedna luda noć u njemačkom noćnom klubu. Gustin je podijelio 50 bonova za korištenje bicikala iz Nextbike sustava.

Glavni „krivac“ za koncerte hip-hop zvijezda na Fresh Island festivalu na Zrću Adnan Mehmedović Medo, predstavnik brenda RNB Confusion, ispričao je svoj poslovni put u kojem je iz podruma, u kojima su organizirali tulume za vrijeme rata, došao do najboljih hrvatskih party destinacija, gdje radi tulume za 15 tisuća ljudi.

Maja Šiprak predstavila je svoj brend Bouvier Cosmetics. Istaknula je da se na tržištu najviše cijeni autentičnost i da ne postoje glupe ideje.

‘Glupe ideje i brojni pokušaji karakteriziraju velikog lidera. Bitno je razmišljati na način na koji nitko još nije razmišljao.’

Također, Maja Mustač, ravnateljica Instituta za stručno usavršavanje mladih, naglasila je kako njeno iskustvo pokazuje da u Hrvatskoj postoji prostor za uspjeh, uz dovoljnu dozu proaktivnosti. Svoje priče ispričali su i Marija Klasić iz Mink DesignLaba te volonteri studentske udruge eSTUDENT.

Foto: Luka Dubroja/Studentski.hr


Poslovna konferencija Should I Stay or Should I Go?

PR Pitch: 1. konferencija o PR-u za male i srednje poduzetnike

3. G.E.T. konferencija o eno-gastro turizmu
Tagged: , , , , , , , , , , ,