Završio 5. Zagreb Design Week

Peti Zagreb Design Week okupio je više od 350 izlagača iz 12 država, koji su predstavili najnovije svjetske dizajnerske trendove. Iz godine u godinu ova se manifestacija profilirala kao najveće dizajnersko, kulturno i društveno događanje, koje okuplja ponajbolje dizajnere i velik broj ljubitelja dizajna.Nagrada Zagreb Design Week Award ima za cilj poticanje razvoja dizajna u Hrvatskoj, stoga je nagrada novčana. Dobitnika odabire međunarodni stručni žiri, a kriterij vrednovanja je odnos prijavljenog rada i teme. Ovogodišnja tema je ‘Suvremeno / Svevremeno’, odnosno propitivanje što dizajn čini suvremenim, a što svevremenim. Međunarodni žiri je u sastavu Michael Ani (Velika Britanija), Tomislav Bobinac (Hrvatska/Austrija), Sara Ferrari (Italija), Andrej Filetin (Hrvatska) i Davor Grünwald (Hrvatska).

Prvo mjesto odnio je Luka Palestrina Mazić za svoj projekt ‘Mali dom – mjesto privremenog bivanja u prirodi’. ‘Kao studentu, ova nagrada će mi biti jako dobar poticaj. Prvenstveno bih se htio zahvaliti cijeloj organizaciji. Ja sam tu, osim svog rada, radio na izložbi Studija dizajna, tako da sam tjedan dana proveo ovdje i organizacija je stvarno junački odradila posao’, izjavio je Luka.

Druga nagrada pripala je Studiju Tumpić/Prenc, suvlasnika Anselma Tumpića i Sare Prenc Opačić, za njihov projekt ‘Contrada – katalog’ kojim suvremenom svijetu predstavljaju tradicijske igre s ciljem njihova očuvanja. ‘Zadovoljni smo što je žiri prepoznao naš rad, tim više jer riječ je o katalogu koji vrednuje tradicijske dječje igre u Rovinju i okolici s ciljem njihova očuvanja, a naručitelj mu je rovinjski Ekomuzej Batana koji je ušao u UNESCO-ov Registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine svijeta. U skladu s ovogodišnjim sloganom Zagreb Design Weeka Suvremeno/Svevremeno, katalog na moderan način simbolički prikazuje stare igre uz integriranje kamena, koji je nekad, za razliku od današnjih visoko tehnoloških igara, bio glavni predmet igranja’, rekli su Sara i Anselmo.

Treću nagradu osvojio je studio Vau za kolekciju dizajnerskih proizvoda, koju čine Triangle, Organizator 12.3 i Circular. ‘Drago nam je vidjeti da je žiri prepoznao naš rad. Tema Suvremeno/Svevremeno poklapa se s našim pogledom na dizajn i proizvodnju. Vjerujemo u dugotrajne proizvode proizvedene od kvalitetnih materijala na održiv način’, izjavila je Marija Ružić Vukmanović.

Povodom dodjele nagrada član međunarodnog žirija Andrej Filetin izjavio je: ‘Ovogodišnja tema po mom je mišljenju jako aktualna a privukla je radove raznovrsnih tipologija i pristupa. Teza kojom sam se vodio pri ocjenjivanju je da je svevremeno uvijek i suvremeno pa su se tako bolje vrednovali radovi koji ne pripadaju određenom trendu, bio on trenutan ili inspiriran prošlošću. Takav dizajn elegantnim odgovorima na temeljne ljudske situacije, male ili velike, postaje gotovo nevidljiv, dio našeg iskustva.’

‘Jako smo zadovoljni petim izdanjem festivala. Unijeli smo puno novina koje su posjetitelji odlično prihvatili. Prepoznali su važnost kvalitetnog dizajna i mislim da smo ove godine potakli sve na razmišljanje s temom Suvremeno/Svevremeno, koja je aktualnija nego ikada. U sve bržem svijetu nameće nam se pitanje možemo li usporiti dizajn ili ćemo nastaviti pratiti tempo koji nam se nameće. Zahvaljujem još jednom svim posjetiteljima, vidimo se dogodine još veći i još bolji’, rekli su Tina Marković i Daniel Tomičić, organizatori Zagreb Design Weeka po zatvaranju vrata za posljednjim posjetiteljima Hale V Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

J. G.Tagged: , , , , , ,