Željko Senečić: Razgovori pri Žnidaršiću

Željko SenečićU zagrebačkome gornjogradskom svratištu Pod starim krovovima, u ponedjeljak 30. rujna u 20.30 sati, gost tribine ‘Razgovori pri Žnidaršiću’ bit će proslavljeni umjetnik Željko Senečić, a domaćin Marijan Grakalić o tome veli:

Danas kada slika našeg zavičaja poprima tolike virtualne reference uistinu se može učiniti da stepenice koje vode direktno gore na Gornji grad nisu stvarno to, no ne bojte se, ne budete se uspeli pred sv. Petra. Ovog ponedjeljka moj gost u ”Razgovorima pri Žnidaršiću’ je umjetnik višestrukih talenata Željko Senečić. Završio je Likovnu akademiju u klasi profesora Krste Hegedušića a potom i Dramsku akademiju, te bio scenograf u filmu ‘Limeni bubanj’ snimljenom po knjizi Guntera Grassa, a koji je nagrađen Oscarom.

Željko Senečić potpisuje više od 400 filmskih scenografija, sve od one u čuvenom filmu ‘Breza’ Ante Babaje pa do Zagrebu kultnog filma ‘Tko pjeva zlo ne misli’ Kreše Golika, i dalje. Režirao je dugometražni film ‘Dubrovački suton’ (1999.) koji se bavi zločinima u Domovinskom ratu i njihovim posljedicama. Poznat je i kao dizajner interijera za brojne kafiće i gostione, no ono što je moguće najvažnije – Željko Senečić je pisac. Njegova monografija ‘Venezia’ (VBZ 2013.) u kojoj se razmjenjuju misli i pogledi na crteže i fotografije s pričama i sudbinama izmještenima iz četiri vremenska područja, kao da još dodatno utječu na lice i doživljaj danas jedinog europskog magičnog grada koji tone u svoju lagunu isto onako kao što u nju tone i sva naša povijest zajedno s njime. Senečić je gospodar priča. To se vidi po lucidnim, ponekad ingenizonim pričama koje objavljuje u dnevnom tisku a tiču se one izgubljene zagrebačke svakodnevnice koja kod njega postoji ponajprije kao fenomen a ne kao tek vremenska odrednica. Volio bih da nam se pridružite u razgovoru koji zasigurno neće završiti ovog ponedjeljka i koji neće tražiti nego drugi put osim onog kojeg već zna, mada je i taj moguće je, kako bi rekao Seneka, jedna posvemašnja zabluda.

Marijan Grakalić

Tagged: , , , , , , , ,