Ženska priča Ankice Tomić i Marine Vujčić

U novoj književnoj večeri ‘Ženska priča’, koja će se održati u utorak, 28. travnja u 20 sati u Bookcaffeu, spisateljica i stand-up komičarka Marijana Perinić predstavit će svoje gošće, Ankicu Tomić i Marinu Vujčić.
Ankica TomićU posljednjim danima travnja, Centar za kreativno pisanje (CeKaPe) i klub Bookcaffe nastavljaju s predstavljanjem i pričama naših uspješnih i nagrađivanih spisateljica. Idućeg utorka, voditeljica Marijana Perinić sa svojim će gošćama razgovarati o pisanju, inspiraciji, knjigama i drugim temama kojima se u svome pisanju i karijerama bave Ankica Tomić i Marina Vujčić.

Prva gošća večeri, Ankica Tomić, po struci je profesorica hrvatskog jezika kojoj je život donio različite poslove, od tostiranja sendviča preko anketiranja kamiona na staroj Karlovačkoj, dok se nije zaposlila u novinskoj agenciji te kasnije u tjedniku Globus. Nakon više od desetljeća čitanja tuđih tekstova, odlučila je svoj prvi rukopis poslati na  V.B.Z-ov Natječaj za najbolji neobjavljeni roman i 2010. godine osvojila prvu nagradu za roman ‘Naročito ljeti’. Potvrdu struke i čitatelja Ankica je dobila i vrijednim književnim nagradama Slavić i Kiklop. Svojim drugim romanom ‘Damen kapric’ (Naklada Ljevak, 2014.) pisanje je pretvorila u poziv, redovito surađuje i s izdavačkom kućom Styria, dok čitatelji s nestrpljenjem iščekuju njezin novi roman.

Marina VujčićMarina Vujčić druga je gošća travanjskog izdanja ‘Ženske priče’ i također profesorica hrvatskog jezika i književnosti, a koja je ljubav prema književnosti pretočila u vlastite dramske i prozne tekstove. Nakon prve knjige za djecu ‘Bijeg uz brijeg’, koju je objavila prije petnaestak godina, Marina je jednako uspješna u pisanju dramskih i proznih tekstova. Njezine drame ‘Sretan kraj’ i ‘Čekaonica’ uvrštene su 2008. i 2010. godine u uži izbor na Natječaju za dramski tekst Marin Držić i preporučene za izvođenje hrvatskim kazalištima. ‘Čekaonica’ je postavljena 2012. godine u Kazalištu AKO iz Opuzena, a 2014. godine u koprodukciji Tuzlanskog narodnog pozorišta i Akademije dramske umjetnosti u Tuzli. Drama ‘Umri ženski’ osvojila je treću nagradu na Natječaju za dramski tekst Marin Držić 2014. godine, a Marinine drame objavljene su i u knjizi ‘Umri ženski’ u izdanju Hena coma. Njezin roman ‘A onda je Božo krenuo ispočetka’ nedavno je ušao u uži izbor od četiri hrvatska naslova nominirana za Europsku nagradu za književnost.

Tijekom dvosatnog razgovora Marijane Perinić s dvije nove i zanimljive gošće u ‘Ženskoj priči’, posjetitelji Bookcaffea imat će priliku kupiti i njihove knjige.

P. R. / Foto: CeKaPe


Pročitajte još: Intervju: Ankica Tomić, književnica , Ankica Tomić: Damen kapric , Marina Vujčić: A onda je Božo krenuo ispočetka , Marina Vujčić: Umri ženski (drame) , Šerbedžija čita Marinu Vujčić


 

Tagged: , , , , , , , ,