Ženska priča: Irena Škorić i Zrinka Pavlić

U drugoj sezoni Ženske priče, u organizaciji Centra za kreativno pisanje (CeKaPe) i Book caffea, spisateljica i stand-up komičarka Marijana Perinić predstavit će nove gošće, Irenu Škorić i Zrinku Pavlić.
Irena ŠkorićNakon gostovanja Sanje Pilić, Anđe Marić i Mani Gotovac, Ženska priča i u veljači nastavlja s predstavljanjem uspješnih i nagrađivanih spisateljica. U dvosatnom književnom programu, koji će se s početkom u 20 sati održati u utorak, 24. veljače u Bookcaffe-u, Marijana Perinić sa svojim će gošćama razgovarati o pisanju, inspiraciji, ljubavima stvarnim, ali i onima koje završavaju u knjigama.

U novom književnom susretu, publika će imati prilike čuti poznatu filmsku redateljicu i spisateljicu Irenu Škorić. S opusom od preko trideset režiranih filmova, Irena Škorić autorica je brojnih kratkih priča, radio drama, eseja i poezije koju objavljuje u raznim književnim i kulturnim časopisima. Za zbornik drama ‘Libreto’ (Disput, 2011.) osvojila je drugu nagradu Marin Držić za dramsko djelo. Godine 2012. objavila je knjigu ‘Eros na filmu’, u nakladi izdavačke kuće Artizana. Irenina kratka priča ‘Vikend’ dobila je 2. nagradu Natječaja za kratku priču Večernjeg lista Ranko Marinković (2010.), a zapažena je i priča ‘Tirkizni kaputić’, također objavljena u Večernjem listu 2011. godine. Poznate su i njezine radio drame, izvođene u dramskom programu HRT-a od 2012. do 2014., među kojima su: ‘Libreto’, ‘Čiklit’, ‘Flores’, ‘Češki je kriv za sve’ i ‘Vikend u bolnici’. Irena Škorić poeziju objavljuje u u raznim književnim i kulturnim časopisima, kao što su Ka/Os, Fokus, Mat i Poezija. Kao jedna od naših najpoznatijih redateljica, Irena je sudjelovala na mnogim domaćim i inozemnim filmskim festivalima gdje je osvojila preko pedeset nagrada. Njezina izuzetno zanimljiva biografija privući će brojne posjetitelje u Book caffe i osigurati još jednu zabavnu i smijehom ispunjenu večer.

Irena Škorić diplomirala je i magistrirala filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Dobitnica je Rektorove nagrade. Njezin ‘Rastanak’ (2008.) jedan je od najnagrađivanijih hrvatskih kratkih filmova, dobitnik je dvadeset nagrada, među kojima je i Grand Prix i nagrada za najbolji scenarij na Danima hrvatskog filma 2009, Grand Prix Libertas film festivala, Grand Prix na Corto del MED filmskom festivalu u Avignonu, Nagradu žirija na Festivalu kratkog filma u Veneciji i brojne druge. Dokumentarni film ‘Sudbina broja 13’ (2009.) osvojio je Nagradu publike na ZagrebDoxu 2010., nagradu za najbolji dox na Worldfestu u Houstonu i Nagradu za najbolji dokumentarni film na San Gio festivalu u Veroni. Kratki igrani film ‘9. ožujak’ (2010.) dobio je na Pula film festivalu Nagradu za najbolji hrvatski kratki igrani film Ocjenjivačkog suda Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana, Nagradu za najbolji kratki igrani film na Euroshortsu u Varšavi, te Nagradu za najbolji kratki film na Cinema City festivalu. Redateljica je i scenaristica dugometražnog igranog filma ‘7seX7’ (2011.) koji je na WorldFestu u Houstonu dobio srebro za debitantski film i Nagradu za najbolju režiju u Veroni, a prikazan je i u selekciji Montréal World Film Festivala. Dugometražni dokumentarni film ‘Dragi Lastane’ (2014.) osvojio je Nagradu publike na ZagrebDoxu 2014. Umjetnička je voditeljica manifestacije Noć hrvatskog filma i novih medija, te predsjednica Društva hrvatskih filmskih redatelja.

Zrinka PavlićZrinka Pavlić studirala je sociologiju, poznata je blogerica, spisateljica, prevoditeljica i televizijska kritičarka, o čemu redovito piše i u svojim kolumnama na T-portalu. Prije nego je 2004. godine započela s pisanjem svojeg bloga, Zrinka je pisala petnaest godina i objavljivala u raznim novinama i časopisima. Za svoju zbirku priča ‘Imaš vatre?’, objavljenu 2013. u izdanju Naklade Jesenski i Turk, kaže da nije nimalo autobiografska, a nastala je iz njezinih brutalnih obračuna s vlastitom ovisnošću o nikotinu. Otvorena, vedra i iskrena, Zrinka Pavlić nesumnjivo je gošća koja će i ovu Žensku priču učiniti još vedrijom i zanimljivijom.

P. R. / Foto: CeKaPe

Tagged: , , , , , , , ,