Ženska priča: Novi romani Marine Vujčić i Ankice Tomić

U travanjskom izdanju književne večeri ‘Ženska priča’ u Bookcaffeu, Marijana Perinić ugostila je spisateljice Ankicu Tomić i Marinu Vujčić koje su govorile o svojim već objavljenim romanima, ali i najavile nove već tijekom ove godine.Marina Vujčić, Marijana Perinić i Ankica TomićJoš jedna zanimljiva večer, u organizaciji Centra za kreativno pisanje (CeKaPe), voditeljice Marijane Perinić i kluba Bookcaffe, protekla je u ugodnom razgovoru s dvije talentirane i nagrađivane spisateljice, obje profesorice hrvatskog jezika i književnosti.

‘Žensku priču’ otvorila je Marina Vujčić, profesorica, lektorica, urednica i spisateljica koja od svih poslova koje radi najviše uživa u pisanju. Od dolaska u Zagreb iz rodnog Trogira do prve knjige ‘Tuđi život’ (Profil, 2010.), Marina je u anonimnosti velikog grada, od studija književnosti, preko raznih poslova koji su uvijek bili vezani uz književnost, tražila svoj put koji će joj pomoći da se suoči sa životnim problemima, ali i trajno ostavi trag u knjigama. Bilo da piše dramske tekstove ili prozu, Marina u svojim tekstovima traga za odgovorima koji su je učinili prepoznatljivom i uspješnom autoricom. Drugi roman ‘A onda je Božo krenuo ispočetka’ (Hena com, 2014.) doživio je velik uspjeh kod publike i književne kritike, jer Marina Vujčić piše o stvarima o kojima svi mi razmišljamo. Publika je velikim pljeskom nagradila odlomak iz romana ‘A onda je Božo krenuo ispočetka’, a s velikim nestrpljenjem očekuje se i njezin novi roman koji u rujnu izlazi iz tiska.

Druga gošća, Ankica Tomić, još jedna profesorica hrvatskog jezika i književnosti, bavila se raznim poslovima, a danas radi kao analitičarka dnevnih novina i ima status samostalnog umjetnika. Njezin prvi roman ‘Naročito ljeti’ doživio je sjajan uspjeh, kako kaže Ankica, zbog svoje energije i zato što je riječ o generacijskom romanu u kojemu je prikazana pop kultura i duh jednog vremena kojega se mnogi i danas sjećaju. Smatra kako je u pisanju najvažnija samodisciplina, a svoj prvijenac napisala je u dvadesetak dana. Nakon prvog romana koji je pobijedio na V.B.Z.-ovom Natječaju za najbolji neobjavljeni roman 2010. godine te osvojio nagrade Slavić i Kiklop, Ankica se prihvatila novog izazova. Roman ‘Damen kapric’ (Naklada Ljevak, 2014.) fikcionalna je priča u kojoj se isprepliću različiti žanrovi, a koje autorica uspoređuje sa stvarnošću: ‘Život je takav, u njemu postoje i krimić i ljubić i drama’. Trenutno piše roman čija se radnja zbiva u tridesetak sati i smještena je u 1957. godinu. Kako je to vrijeme kojemu nije svjedočila, kaže da za taj roman puno istražuje i vjeruje da će svjetlo dana ugledati potkraj godine.

U dva sata zanimljivog  razgovora s gošćama pred publikom koja je ispunila Bookcaffe, voditeljica i stand-up komičarka Marijana Perinić dokazala je da se interes za ‘Žensku priču’ i talentirane spisateljice i u drugoj sezoni povećava. Stoga ‘Ženska priča’ i u svibnju nastavlja s novim pričama i novim gošćama.

P. R. / Foto: CeKaPe


Pročitajte još: Ženska priča Ankice Tomić i Marine Vujčić , Intervju: Ankica Tomić, književnica , Ankica Tomić: Damen kapric , Marina Vujčić: A onda je Božo krenuo ispočetka , Marina Vujčić: Umri ženski (drame) , Šerbedžija čita Marinu Vujčić


 

Tagged: , , , , , , , , ,