Ženska priča: Tereza Kesovija i Tanja Tolić u 3. sezoni

Spisateljica i stand-up komičarka Marijana Perinić, Centar za kreativno pisanje (CeKaPe) i vidikovac Zagreb Eye otvorili su treću sezonu programa književnog programa ‘Ženska priča’.
Marijana Perinić, Tereza Kesovija i Tanja TolićU prvoj večeri predstavile su se uspješna novinarka i spisateljica Tanja Tolić te glazbena diva Tereza Kesovija. Okružena vjernim prijateljima koji su je pratili kroz život, među kojima su bila i poznata imena hrvatske glazbene scene poput Gabi Novak, Ive Patierre, Mire Ungara i Sandre Bagarić, Tereza se s puno emocija prisjećala slika iz svog života.

Tanja Tolić prvi je roman napisala sa samo deset godina i bacila u koš nakon što je, unatoč pokušaju da ga sakrije, završio u rukama majke. Do sljedećeg je više od dvadeset godina provela u redakcijama dnevnih novina te i danas radi kao urednica i novinarka. Strast prema čitanju i ljubav prema knjigama dijeli s čitateljima na svom portalu Najbolje knjige, koji je u pet godina postao jedan od najčitanijih književnih portala. Na sreću čitatelja, dječji snovi o tome kako će postati psihijatrica i redateljica nisu se ostvarili. Prvim romanom Zovem se nebo, dokazala je da upornost i ljubav prema književnosti i pisanju pronađu put do pravog teksta.

Snažna slika neba iz Tanjinog sna završila je u knjizi koja na više razina propituje pitanje života i smrti, ljubavi, krivnje, nade i iskupljenja. Roman je 2014. osvojio nagradu SFERA za najbolji hrvatski SF roman, a Tanja je osvojila publiku i čitatelje koji s nestrpljenjem očekuju njezinu novu knjigu.

U drugome dijelu programa, Tereza Kesovija pokazala je svu raskoš svoga duha, šarma, vedrine i talenta. Djetinjstvo i odrastanje u Dubrovniku i Konavlima kao najljepše razdoblje života, prva flauta koju je životom platio jedan konavoski prasac, odlazak u Zagreb i školovanje u Ženskoj stručnoj školi, koju njezin neobuzdan i znatiželjan duh nije mogao prihvatiti, prvi scenski nastup u ulozi Gospe u Isusovačkoj školi, i teške ali uspješne pariške godine koje su je dovele na vrh domaće i međunarodne glazbene scene, samo su mali dio sjećanja koje je podijelila s prijateljima i publikom. Odlomci iz autobiografije ‘To sam ja’, koje je čitala i podijelila s publikom, evocirali su mučne uspomene iz rata i odanost prijatelja koji su joj pomogli da i u tim teškim trenucima pronađe volje i snage za život u kojem je, unatoč uspjesima i slavi, uvijek na prvo mjesto stavljala obitelj. Stoga je na kraju, na pitanje koja je tajna njezina uspjeha, Tereza emotivno i iskreno odgovorila – vjera i ljubav!

M. P.


 

Andrea Andrassy
Ženska priča: Andrea Andrassy i Kristina Wolsperger Danilovski
Irena Škorić i Zrinka Pavlić gošće tribine Ženska priča

 

Tagged: , , , , , , , ,