Ženska priča u spomen na Žuži Jelinek

Spisateljica i stand-up komičarka Marijana Perinić, Centar za kreativno pisanje i Zagreb 360°vidikovac Zagreb Eye već treću sezonu pričama zanimljivih, izuzetnih žena pune prostor Zagreb Eye vidikovca i dokazuju da prave priče uvijek imaju publiku.
Marijana Perinić, Nada Horvat i Ivanka VrankovićVeljaču je obilježila velika životna priča legende hrvatskog javnog života – Žuži Jelinek, kroz sjećanja i uspomene njenih prijatelja i suradnika. Sjećanja i uspomene Ivanke Vranković, urednice kolumni koje je Žuži godinama objavljivala u ženskom časopisu Glorija i Nade Horvat, urednice njezine autobiografije, svakom su riječju odisale toplinom, ljubavlju, simpatijom i divljenjem prema toj velikoj ženi.

Bezbroj je njezinih nezaboravnih rečenica i savjeta koje je s lakoćom i velikom ljubavlju prema ljudima dijelila svima koji su s njom na bilo koji način surađivali ili joj bili u blizini. Žena čija je snaga i energija bila nepresušna, a ljubav prema životu i ljudima motiv za sve što je radila. ‘Do kada mislite pisati?’, pitala ju je jednom njezina urednica. ‘Do stote, a dalje ćemo vidjeti’, odgovorila je neumorna Žuži, koja je čitala svaki dan, jer ‘to je najbolji način da čovjek ostane mlad!’, govorila je.

Žuži Jelinek zaista je ostala mlada, unatoč poznim godinama koje je dokumentarni biografski film o Žuži Jelinek, scenaristice Andreje Ćakić i redatelja Darka Halapije u produkciji Ivice Tunjića, prikazan kao posebno iznenađenje večeri, odzvanja u svakoj Žužinoj riječi njezinom vedrinom, optimizmom i neuništivom energijom.

Sjećanja na Žuži Jelinek nisu mogla proći bez još jedne velike žene, Tereze Kesovije koja je i pjesmom pokazala koliko je simpatije i divljenja prema toj iznimnoj ženi. A pjesmom se Žuži sjetio i Miro Ungar, posvetivši je djeci Žuži Jelinek. Jer unatoč svemu što je postigla u svom burnom, ljubavlju i radom ispunjenom životu, najvećim je uspjehom smatrala svoju djecu, Ivicu i Dianu, koji su također bili među mnogobrojnom publikom, a posebno veselje večeri je izazvala torta iznenađenja za 96. rođendan Žužina supruga Milorada Ronkulina, koji je pomno upijao svaku rečenicu brojnih govornika.

M. P. / Foto: CeKaPe


Mirela-Holy, Marijana Perinić i Snježana-Vasiljević
Ženska priča: Mirela Holy i Snježana Vasiljević
Tagged: , , , , , , ,