Zlatko Bourek: Međaš protiv uroka i poplave

Nakon četverogodišnje stanke, na inicijativu akademskog kipara Alena Novoselca i HDLU-a, nastavljeno je postavljanje skulptura istaknutih hrvatskih umjetnika u okviru Aleje skulptura na savskom nasipu, predstavljanjem dvanaeste skulpture po redu, autora akademika Zlatka Boureka naziva ‘Međaš protiv uroka i poplave’.
Zlatko Bourek-Međaš protiv uroka i poplave (skulptura)Polazeći od misli ‘Drava i Dunav, često i Sava naraste do vrata, zato natovarim svoju kuću na glavu i odnesem je na sigurno’, znakom ‘Međaš protiv uroka i poplave’, postavljenim na poziciji između skulpture Zvonimira Lončarića i Željezničkog / Hendrixovog mosta, Bourek je odao počast svim majstorima, pučkim kiparima i radnicima koji su dizanjem pilova-međaša čuvali svoja mjesta od poplava i prisjetio se pučkih obreda likovnog čaranja kojima su se nabujalim rijekama nekoć obilježavale dozvoljene granice.

Aleja skulptura na savskom nasipu pokrenuta je na inicijativu pokojnog akademskog kipara Ratka Petrića u okviru sekcije ‘Prijedlog’ Zagrebačkog salona 1985. godine, a prva predstavljanja započeta su 1990. godine. Aleja na savskom nasipu vrijedan je javni kulturni spomenik i non-stop otvorena galerija namijenjena građanima, umjetnicima, stručnjacima u kulturi te inozemnim gostima Zagreba.

Prva faza Aleje skulptura (ako se izuzme Miroslav Šutej od čijeg se rada odustalo još za njegova života zbog sigurnosti šetača) završena je desetom skulpturom u nizu, djelom Dore Kovačević ‘Tok’ u 2012. Prva faza obuhvaća radove desetorice uglednih hrvatskih kipara i kiparica, koji su navedeni prema godinama postavljanja na savski nasip: Ratko Petrić ‘Kapi’, Marija Ujević Galetović ‘Trkač’, Miro Vuco ‘Kamen temeljac’, Stjepan Gračan ‘Žabnjak’, Milena Lah ‘Kotač vremena’, Branko Ružić ‘Mačka’, Mladen Mikulin ‘Čovjek s kolutom’, Zvonimir Lončarić ‘Putokaz’, Šime Vulas ‘Dvoje’, Dora Kovačević ‘Tok’.

Druga faza započeta je radom Ivana Kožarića ‘Ruka’, jedanaestom skulpturom u nizu Aleje skulptura na savskom nasipu, također 2012. Nakon četiri godine, na inicijativu voditelja projekta Alena Novoselca, uspješno se nastavlja predstavljanje skulptura prema inicijalnoj Petrićevoj zamisli, postavljanjem rada akademika Zlatka Boureka.

Nastavak realizacije Aleje skulptura na savskom nasipu potiče odbor u sastavu: dr. sc. Josip Zanki, akademski slikar grafičar i predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika, akademski kipar Peruško Bogdanić, akademska slikarica Jadranka Fatur i mr. sc. Branka Hlevnjak, povjesničarka umjetnosti, dok je vođenje projekta u ime HDLU-a preuzeo Alen Novoselec, profesor likovne kulture i akademski kipar i konzervator-restaurator za kamenu i arhitektonsku plastiku.

HDLU


Zlatko Bourek-Boksač
Zlatko Bourek: Retrospektiva na 85. rođendan
Tagged: , , , , , , , , , , , , ,