Zlatko Bourek: Retrospektiva na 85. rođendan

Akademik Zlatko Bourek, svoj će 85. rođendan proslavit će uz retrospektivnu izložbu koja će 2 listopada biti otvorena u zagrebačkoj Modernoj galeriji. Tom prigodom na prvom katu Vranyczanyjeve palače bit će izloženo više od stotinu umjetnikovih slikarskih djela.
Zlatko Bourek-BoksačIako je na Likovnoj akademiji u Zagrebu diplomirao slikarstvo i kiparstvo, Bourek je jednako vješt grafičar, scenograf, kostimograf, ali i i režiser. Još za vrijeme studija s kolegama je osnovao Zagrebačku školu crtanog filma, a autor je i nekoliko crtanih te tri igrana filma. Svoje prve scenografije i kostime osmislio je za zagrebačko kazalište Gavella, no zasigurno mu je najveći kazališni uspjeh stalno članstvo u berlinskom kazalištu Hans Wurst Nachfaren koje je zaslužio 1988. nakon što je u toj kući postavio četiri Čehovljeve jednočinke, Shakespeareovu ‘Ukroćenu goropadnicu’ te Verdijev ‘Rigoletto’. A izvedba ‘Hamleta’, kojeg je radio za Teatar ITD, bila je vrlo uspješna i osigurala mu je sudjelovanje na značajnim svjetskim kazališnim festivalima.

Samostalno je izlagao u Duisburgu, New Yorku, Dubrovniku, Varaždinu i Zagrebu, a njegovi radovi bili su izloženi i na skupnim izložbama u Zagrebu, Ljubljani, Veneciji, Budimpešti, Rimu, Ateni, Caracasu, St. Poeltenu i u mnogim drugim gradovima.

Umjesto kataloga izložbu prati opsežna i bogato ilustrirana monografija o slikarskom stvaralaštvu umjetnika iz pera akademika Tonka Maroevića, u nakladi MG, a autorica likovnog  postava izložbe je Biserka Rauter Plančić.

Moderna galerija


Pročitajte još: Zlatko Bourek: Teatar figura – kazalište nakaza


 

Tagged: , , , , , , , , , ,