Zlatko Gall okupio u knjizi splitsku dicu

Knjiga ‘Splitska dica – od zidića do vječnosti’ najnovije je izdanje Croatia Recordsa u seriji knjiga o glazbi. Proizašla iz pera plodnog splitskog glazbenog kritičara, novinara i publicista Zlatka Galla, ova knjiga posvećena je jednoj od najzanimljivijih domaćih glazbenih scena, trajno određenoj i zvukom mediteranske ‘južnjačke utjehe’ i glazbe s asfalta i ‘vatrenih ulica’.Profesionalno prateći glazbenu scenu od 1979. godine, Zlatko Gall je u nju utkao desetljeća zbivanja i pothvata u ovom važnom glazbenom središtu specifičnog podneblja i mentaliteta. Temeljeći knjigu na svojim kritikama i zapisima s lica mjesta i vremena, a ne retuširajući povijest ‘naknadnom pameću’, Gall je kroz sedam poglavlja ‘Splitsku dicu’ učinio dragocjenim svjedočanstvom vremena i kulturnog života jednog grada, prateći scenu od njenih ranih, zabavno-glazbenih početaka, do najnovijih uradaka aktualnih protagonista bujajuće nezavisne scene. Bilo da je riječ o estradi i ‘zabavnjacima’, rocku, funku ili hip hopu, velikim ‘stupovima’ splitske scene ili onim manje poznatim izvođačima lokalnog dometa, Zlatko Gall je ovom retrospektivom, kroz osobna svjedočanstva, napravio važan korak u dokumentiranju i dešifriranju genetskog koda splitske glazbe, i svega onog što njene aktere razlikuje i povezuje.

Zanimljivim pričama koje pogađaju ‘u sridu’ splitske scene nitko neće ostati ravnodušan, a uz ovu bogato grafički opremljenu knjigu na 240 stranica, Croatia Records svim čitateljima na poklon daje i download kod za preuzimanje čak 106 pjesama nikad ranije objavljenog, jedinstvenog odabira skladbi splitskih izvođača koji tematski prati poglavlja u knjizi.

Službeno predstavljanje knjige ‘Splitska dica – od zidića do vječnosti’ održat će se u petak, 23. ožujka u splitskom Paradox – Wine and Cheese baru (12.30 sati).

C. R.

Tagged: , , , , , , ,