Zmajevo gnijezdo: Prvi neovisni kazališni klaster

Nakon odlaska u mirovinu osnivača Male scene Vitomire Lončar i Ivice Šimića, kazališni klaster koji je nazvan Zmajevo gnijezdo, postat će središte okupljanja raznolikosti estetika, mjestom djelovanja Kazališta Smješko, Lutkarskog studija Kvak, Teatra Puna kuća, Teatra Tirena, Tigar Teatra, Triko Cirkus Teatra i Male scene, a u kojem će zajedničkim snagama kazališta za djecu podići na višu razinu.
Zmajevo gnijezdo

 

Prvog srpnja pokrenuta je crowdfunding kampanja u trajanju od 40 dana kojom su prikupljane donacije za početak rada Zmajevog gnijezda, a završila je iznimnim uspjehom – prikupljeno je 104% predviđenih sredstava. Sedam kompanija, sedam estetika, sedam premijera godišnje u afirmiranom prostoru, poznatom po izvrsnim i inovativnim produkcijama, a samo do 2017. godine, igrat će ukupno 47 repriznih naslova od kojih je pet namijenjeno bebama, 32 nižem uzrastu te višem uzrastu i mladima 10 predstava.

Naslove mnogih često nagrađivanih predstava igrat će 24/7, a do ove ih jeseni niste mogli vidjeti zbog nedostatka prostora za igranje! U Zmajevom gnijezdu poticat će se kritičko razmišljanje, kroz kreativnost će se razvijati odnos s publikom te će udruženi još snažnije graditi suradnju i razmjenu umjetničke inovativnosti i izvrsnosti u procesu odrastanja i obrazovanja mladih kroz kazalište. Organizirat će se i različite radionice poput onih lutkarskih, dramskih, cirkuskih, likovnih te dramskog pisanja.

Novu sezonu Zmajevo gnijezdo otvorit će u nedjelju, 4. rujna u 11 sati, besplatnom predstavom ‘Znakovi za najmanje’ (3+) u izvedbi Kazališta Smješko, dok će se prva prva praizvedba predstave ‘Sportski život letećeg Martina’ (10+) u izvedbi Male scene održati već 8. rujna u 19 sati.

U rujnu su još dvije praizvedbe, 25. rujna u 11 sati ‘Dragica Coprnica – Priča o Zagrebu nekad’ (3+) nastala u koprodukciji Teatra Puna kuća i Lutkovnog gledališča Maribor prema motivima slikovnice Marijane Jelić te 28. rujna u 19 sati ‘Crna Petra’ (4+) autorice Lane Šarić, predstava nastala u suradnji Male scene i Triko Cirkus Teatra.

M. T.

Tagged: , , , , , ,