Zrinka Paladino: Nikola Filipović. Majstor arhitekture

U prisutnosti autorice dr. sc. Zrinke Paladino, recenzenata prof. dr. sc. Zvonka Makovića, prof. dr. sc. Lenka Pleštine, Zdenka Ljevaka, te samog profesora emeritusa Nikole Filipovića, održat će se promocija monografije ovog velikana suvremene hrvatske arhitekture. Mjesto radnje: Kuća za ljude i umjetnost – Lauba u Zagrebu, vrijeme: četvrtak, 5. studenoga u 19 sati.
Nikola Filipović.Majstor arhitektureKnjigom ‘Nikola Filipović. Majstor arhitekture’ dr. sc. Zrinka Paladino nastavlja rad na monografskim obradama hrvatskih arhitekata 20. stoljeća s ciljem analitičkog prikaza dosega umjetničke i stručne aktivnosti jednog od velikana hrvatske arhitekture. Nikola Filipović predstavlja nezaobilaznu kariku u lancu vrhunskih hrvatskih arhitekata 20. i 21. stoljeća, čijim je djelovanjem hrvatska arhitektura osigurala svoje mjesto i u razvoju europske i svjetske arhitekture. Umjetnički talent vrhunskog crtača svrstava ga u niz korifeja hrvatske arhitekture kojima s pravom pripada naziv ‘majstora arhitekture’, dok je njegovo pedagoško djelovanje utjecalo na stručno i umjetničko profiliranje generacija današnjih arhitekata, ali i na razvijanje hrvatske arhitektonske scene uopće. Kroz petstotinjak stranica i obilje grafičkih priloga ova knjiga predstavlja hrvatsku arhitekturu kroz priču plemenitog čovjeka i velikog umjetnika koji arhitekturu poistovjećuje sa životom i život s arhitekturom.

Zrinka Paladino rođena je 31. prosinca 1972. godine u Splitu. Na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirala je 1997. godine pod mentorstvom profesora Nenada Fabijanića. U imenik ovlaštenih arhitekata Hrvatske komore arhitekata i inženjera u graditeljstvu upisana je 2008. godine. Od 2010. godine zaposlena je na mjestu zamjenice pročelnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode u Zagrebu. U rujnu 2006. godine se kao vanjska suradnica u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU uključila u rad na znanstvenom projektu ‘Modernizam i prostorni identitet hrvatske u dvadesetom stoljeću’, voditelja akademika Borisa Magaša, unutar kojeg je monografski obradila arhitekta Lavoslava Horvata. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2011. godine obranila je doktorski rad pod nazivom ‘Lavoslav Horvat: Arhitektonsko djelo 1922.-1977.’ te je stekla akademski stupanj doktora humanističkih znanosti. U znanstveno zvanje višeg znanstvenog suradnika u znanstvenom području tehničkih znanosti – polje arhitektura i urbanizam izabrana je srpnja 2013. godine. Od 2013. godine članicom je uredništva Godišnjaka zaštite spomenika kulture Hrvatske i članicom Odbora Ministarstva kulture Republike Hrvatske za dodjelu nagrade Vicko Andrić. Lipnja 2013. godine objavila je knjigu ‘Lavoslav Horvat: Kontekstualni ambijentalizam i
moderna’, nakladnika MeandarMedie i HAZU, koja je 2014. godine nagrađena nagradom Neven Šegvić Udruženja hrvatskih arhitekata za najbolji publicistički, kritički, znanstveno-istraživački i teorijski rad na području arhitekture za 2013. godinu. Autorica je većeg broja znanstvenih i stručnih radova, te je aktivnom sudionicom različitih znanstvenih i stručnih skupova s područja povijesti hrvatske arhitekture, a posebno zaštite hrvatske graditeljske baštine.

N. L.

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,