Zrinko Ogresta: S one strane

Nakon uspješnog nastupa na filmskom festivalu u Berlinu i uoči hrvatske redovne distribucija 10. ožujka, pogledali smo novi film redatelja Zrinka Ogreste ‘S one strane’.Zrinko Ogresta-S one straneNaslov odmah navodi na pomisao da se radi o ljudima koje razdvaja granica između Hrvatske i Srbije te da je ratna sudbina drugačije, ali jednako teško pogodila i one koji nisu materijalno ili smrtno stradali i da je možda napokon došlo vrijeme istinske, a ne papirnate normalizacije.

U priči koju su zajednički napisali Zrinko Ogresta i Mate Matišić (ujedno skladatelj filmske glazbe, zajedno sa Šimunom Matišićem), pratimo život patronažne sestre Vesne (Ksenija Marinković) i njezino dvoje djece (Tihana Lazović i Robert Budak). Oni su se iz Siska doselili u Zagreb kako bi se vratili normalnom životu, nakon što ih je napustio otac i muž, zapovjednk u JNA i haški optuženik. Djeca nastoje izbrisati sjećanje na njega, ali Vesna, iako ogorčena, nije tako odlučna. I onda jednoga dana on, Žarko (Lazar Ristovski) nazove iz Srbije u želji da ih ponovno vidi, posebice nju, Vesnu. I ona polako prihvaća razgovor, prisjeća se mladih dana i čak odlučuje otići k njemu.

Kamera (Branko Linta) vrlo domišljato snima scene kroz lišće, rebrenice i slične polupropusne prepreke, podcrtavajući ideju ‘druge strane’. Sjajni telefonski dijalozi (zbog uvjerljivosti, Ksenija Marinković i Lazar Ristovski bili su u razdvojenim prostorima, kako se ne bi gledali i tako bili prirodniji, opisao je redatelj Zrinko Ogresta) stvaraju izvanrednu psihološku napetost i uvlače gledatelje u svijet, u kojem vjerojatno nitko ne bi želio biti. Jer na kraju…

Olga Vujović


Zrinko Ogresta-ekipa filma S one strane
S one strane: Ogrestin film oduševio Berlin
Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,