Zvir: Grand prix 26. DHF-a filmu Miroslava Sikavice

Za najbolju režiju nagrađen je Boris Poljak, za scenarij Nikica Zdunić, a za najbolju glumu Tina Orlandini. Najbolja mlada redateljica je Mirna Zgrabljić, a Oktavijane su osvojili Eva Cvijanović (Ježeva kuća), Boris Poljak (Oni samo dolaze i odlaze), Jasna Nanut (Tanja) i Miroslav Sikavica (Zvir), Ivan Faktor (Sve bih ostavio ovdje) te trio Šesnić, Turković i Šumberac (Područje bez signala).Žiriji Dana hrvatskog filma donijeli su odluke o dobitnicima nagrada 26. festivalskog izdanja. Stručni žiri u sastavu: Živko Zalar, Katarina Zrinka Matijević i Jan Klemsche dodijelio je Grand prix 26. DHF-a filmu Zvir Miroslava Sikavice (producenti: Boris T. Matić i Lana Ujdur, produkcija: Propeler film) uz obrazloženje: ‘Grand Prix dodjeljujemo autoru koji je glavnog lika svog filma potpuno neočekivano stavio na tihu, ali opaku moralnu žeravicu. Duboko dirljiv film lišen patetike uspijeva u kratkom trajanju stvoriti dramski sukob na više razina. Između pojedinca i zajednice te unutar samog pojedinca – glavnog lika oca koji ne želi pred svojim sinom ispasti negativac, a s druge strane zna da mora priskrbiti novac za svoju obitelj. Kroz jednu situaciju raskrinkana je kako ljudska priroda tako i naše društvo u cjelini. Društvo koje ruši solidarnost među ljudima i okreće obične ljude jedne protiv drugih.’.

Nagrada za režiju dodijeljena je Borisu Poljaku za dokumentarni film Oni samo dolaze i odlaze za strukturno savršen film koji na nenametljiv način uspijeva govoriti o velikim temama, istodobno stvorivši gotovo hipnotičku atmosferu i zavidnu vizualnu ljepotu. Nagrada za najbolji scenarij dodijeljena je Nikici Zdunić, autorici filma 13+ za ležeran, nepretenciozan, pametan, nježan i beskrajno duhovit scenarij, iskren u svojoj jednostavnosti te jedinstven po odabiru teme. Nagradu za najbolju kameru žiri je dodijelio Igoru Zeliću za film Po čovika, dok je u kategoriji najbolje montaže nagrađen Denis Golenja za filmove 13+ i Kako je Iva otišla 16. rujna 2016.. Nagradu za najbolju glumu osvojila je Tina Orlandini za film Tajni život vila. U kategoriji glazbe nagrađen je Darko Rundek za Ježevu kuću, dok je najboljom koprodukcijom proglašen film Sretno, Orlo! redateljice Sare Kern (produkcija: Kinorama).

Hrvatsko društvo filmskih kritičara (HDFK) dodijelilo je nagrade filmovima iz natjecateljskog programa u pet kategorija. Ovogodišnji dobitnici Oktavijana su: Ježeva kuća Eve Cvijanović (animirani film), Oni samo dolaze i odlaze Borisa Poljaka (dokumentarni film), Sve bih ostavio ovdje Ivana Faktora (eksperimentalni film) te Područje bez signala Marka Šesnića, Gorana Turkovića i Manuela Šumberca (namjenski film). Nagradu Oktavijan u kategoriji igranog filma podijelila su dva ostvarenja: Tanja Jasne Nanut i Zvir Miroslava Sikavice.

Žiri sastavljen od predstavnika Društva hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) dodijelio je Nagradu Jelena Rajković za najboljeg mladog redatelja/redateljicu. Žiri u sastavu: Tiha K. Gudac, Dalija Dozet i Damir Janeček dodijelio je nagradu Mirni Zgrabljić, redateljici dokumentarnog filma Kika, koja majstorskim savladavanjem izazova dokumentarizma i uz izraženu etičku i moralnu osjetljivost u otkrivanju svijeta protagonista portretira snažan, mladi, ženski lik. U nekontroliranim uvjetima, ne uplićući se u stvarnost koja se odvija ispred kamere, autorica čvrstim režijskim postupkom suptilno gledatelju daje uvid u višeslojnost društvene stvarnosti kojoj svjedoči.

Vijeće za etiku i ljudska prava u sastavu: Sanja Sarnavka, Paula Zore, Marko Jurčić dodijelilo je nagradu filmu koji na najbolji način promiče ljudske vrijednosti. Nagradu za etiku i ljudska prava osvojio je dokumentarni film Florian u režiji Darija Bukovskog koji je dao prostor i glas onima koji su u javnosti gotovo nevidljivi jer su izabrali živjeti drugačije, slobodnije, svjesno plaćajući cijenu svog načina života. Posebno priznanje isti žiri dodjeljuje kratkom igranom filmu Plan A, redatelja i scenarista Tomislava Luetića koji u vrijeme prevladavajućeg pesimizma koji je posljedica niza nepravdi i eksploatacije radnika/ca pokazuje kako je moguć i nužan otpor.

Žiri nagrade Zlatna Uljanica koju dodjeljuje tjednik Glas Koncila u sastavu: Danijel Labaš, Irena Sever Globan i Tomislav Čegir dodijelio je nagradu Lovri Mrđenu, redatelju igranoga filma Fabijan koji svjedoči da svatko od nas, ma kako malen i krhak bio drugima može pomoći pronaći put izlaska iz ovisnosti i životnih promašaja.

HAVC


26. Dani hrvatskog filma


d
Nagrade 25. Dana hrvatskog filma

Miroslav Sikavica: Zvir u Cannesu


Tagged: , , , , , , , ,