1. Festival kosovskog filma u Hrvatskoj

U Zagrebu i Poreču je uspješno i s velikim zanimanjem publike završen 1. Festival kosovskog filma koji je organiziralo Društvo albanskih umjetnika Hrvatske – DEA.
1. Festival kosovskog filma u Hrvatskoj Festival je u Zagrebu otvorila veleposlanica Republike Kosovo, Shkendije Geci Sherifi, a potom i u Poreču gdje je obilježena osma obljetnicu neovisnosti Kosova.

Ravnateljica Pulskog filmskog festivala, Gordana Restović, naglasila je da je Poreč multinacionalan grad u kojem Albanci žive već nekoliko generacija i da su zakinuti za kosovsku kinematografiju te da je ovaj festival od iznimne važnosti.

Društvo albanskih umjetnika (DEA) zahvalilo je na iznimnoj potpori u realizaciji festivala Vijeću albanske nacionalne manjine Grada Zagreba, Shuip Ziberiju, Zajednici Albanaca Grada Poreča, Idris Sulejmaniju te njegovu bliskom timu iz Poreča kao i Zajednici Albanaca Istarske županije.

Ljiljana Koci, predsjednica DEA-e, projektna nositeljica festivala i realizatorica, izrazila je zadovoljstvo na velikoj posjećenosti i zanimanju publike za kosovsku kinematografiju u Zagrebu i Poreču, gdje se tražila karta više. ‘Ne mogu reći da sam iznenađena ovim uspjehom. Dugo je kosovska kinematografija u Hrvatskoj nekako bila po strani i ovaj festival je, prema posjećenosti publike, samo dokazao da postoji realna potreba u kulturi za kosovsku kinematografiju. Sljedeće godine planiramo trodnevni festival kosovskog filma u Poreču, a projekcije će također biti u Zagrebu.’

Za iznimni doprinos u realizaciji 1. Festivala kosovskog filma, DEA je kosovskoj veleposlanici Shkendije Geci Sherifi, direktoru Kosova Filma Ganiju Mehmetaju i producentu Iliru Gocaju dodijelila zahvalnice, a Veleposlanstvu Kosova za pokroviteljstvo – Zlatnu plaketu DEA.

K. R. / Foto: Tony Hnojčik

Tagged: , , , , , , , , , , , ,