Nulti teorem ‘pythonovca’ Terryja Gilliama

Glavnu ulogu u filmu ima austrijsko-njemački glumac Christoph Waltz kojeg je ‘otkrio’ Quentin Tarantino.
Nulti teoremU fokusu radnje filma ‘Nulti teorem’, smještene u Londonu budućnosti, ekscentrični je i povučeni kompjutorski genij Qohen Leth, kojeg muči egzistencijalna tjeskoba. Qohen živi u izolaciji napuštene kapelice, čekajući telefonski poziv koji će mu navodno donijeti dugo tražene odgovore. Qohen radi na misterioznom projektu s ciljem otkrivanja smisla sveopćeg postojanja – ili nedostatka istog. No njegova osamljenost biva ometena dolaskom koketne Bainsley. Tek nakon što iskusi moć ljubavi i požude, Qohen će moći shvatiti vlastiti razlog postojanja. U glavnoj ulozi novog filma bivšeg Monty Phytonovca dvostruki je oskarovac Christoph Waltz (‘Nemilosrdni gadovi’, ‘Odbjegli Django’…) Film je lani u Veneciji nominiran za Zlatnog lava, a dobio je specijalno priznanje Future Film Festival Digital Award.

Terry Gilliam je u četrdesetogodišnjoj filmskoj karijeri stvorio niz vizualno zadivljujućih filmova, kojima je naglašavao moć imaginacije i pokušao izmijeniti koncencionalne poglede na svijet. Rođen u SAD-u, od 1960-ih živi u Londonu, gdje postaje članom tima Monty Python, okupljenog na projektu stvaranja TV serije ‘Leteći cirkus Montyja Pythona’. Kao glumac, scenarist, redatelj i animator bio je uključen u stvaranje dugometražnih filmova o Monty Pythonu:

‘Monty Python i sveti gral’ (1975), ‘Monty Python: Brianov život’ (1979), ‘Monty Python: Smisao života’ (1983). Godine 1985. Gilliam je premijerno prikazao svoj ambiciozni film ‘Brazil’, satiričan prikaz Velike Britanije i Amerike, nagrađen nagradom filmskih kritičara Los Angelesa za najbolji film i dvjema nominacijama za nagradu Akademije (originalni scenarij i režija). Poznat je i po filmovima ‘Dvanaest majmuna’ (1995), ‘Strah i prijezir u Las Vegasu’ (1998), ‘Imaginarij Dr. Parnassusa’ (2009).

Film je hrvatskoj publici premijerno predstavljen u zagrebačkom kinu Europa u četvrtak 9. siječnja.

Kino Europa

Pročitajte još: Komedija: Mjuzikl Monty Python’s Spamalot

Tagged: , , , , , , , , , ,