Sven Popović: Nebo u kaljuži

Svoju prvu knjigu ‘Nebo u kaljuži’ (zbirku priča / labavi roman) u izdanju Meandarmedije, Sven Popović je predstavio u zagrebačkome Spunk baru. Uz mladog autora, sudjelovali su književnik i kritičar Andrija Škare te urednik Branko Čegec.
Branko Čegec, Sven Popović i Andrija ŠkareElias i njegovi prijatelji opsjednuti su glazbom i pop-kulturom općenito. Dane provode jedni kod drugih u stanovima gdje preslušavaju ‘vinilke’ i raspravljaju o rock’n’rollu, književnosti i djevojkama. Činjenica da preslušavaju vinil umjesto CD-a ukazuje na odmak od trenutačne situacije u svijetu muzike i od svijeta općenito. Oni nisu nostalgični za vremenima koja nisu doživjeli, štoviše, duboko preziru priče o zlatnim osamdesetima, no nisu ni posve kod kuće u 21. stoljeću. Nalaze se u nekoj vrsti limba, analogni momci u digitalnom svijetu, generacija u tranziciji. Dovoljno su pametni da ne sudjeluju, no previše rezignirani i prelijeni da bi nešto napravili.

‘Nebo u kaljuži’ priče su o mladim ljudima koji ne znaju što žele, no znaju što ne žele. One se bave ljubavlju, odrastanjem i suočavanjem s prvim većim odgovornostima. Dvadesetak priča čiji soundtrack čini glazba od Iggyja Popa, Clasha i Ramonesa, do Modest Mousea, Libertinesa i Strokesa. Dvadesetak priča koje neće promijeniti ničiji život osim života glavnoga lika.

Sven Popović rođen je 19. rujna 1989. u Zagrebu. Godine 2009. upisuje komparativnu književnost i engleski jezik i književnost na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Iste je godine objavio prijevod eseja Henryja Davida Thoreaua ‘Walking’. Pisao je za časopis Aktual, a trenutno piše glazbene kritike za HiFi Media i glazbeni portal Kultivator te književne kritike za Moderna vremena. Godine 2010. objavljuje esej ‘Bratstvo, jedinstvo i rock&roll’ u austrijskom ljevičarskom časopisu Wespennest. Kratka priča ‘Robbie nije zaljubljen, Joeyu je sve pet, a ja blefiram već dvadeset godina’ u sklopu Aquariusovih Record Stories objavljena je 2011., kratka priča ‘Razglednice s kolodvora’ uvrštena mu je u antologiju mladih hrvatskih prozaika ‘Bez vrata, bez kucanja’. Nešto je objavio i u Quorumu. Izbacili su mu jedan tekst u Zarezu. Živi i ne radi u Zagrebu

M. M.

Tagged: , , , , , , , , , ,