Verdijev Rigoletto u riječkom HNK-u

Lary Zappia, kazališni redatelj i pilot, nakon gotovo šest godina ponovno je u svojoj izvornoj profesiji – režira ‘Rigoletto’ Giuseppea Verdija, čija će premijera biti u subotu 6. veljače (19.30 sati) u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.RigolettoPrije ‘Rigoletta’, na sceni riječkog HNK moglo se vidjeti njegov hommage J. P. Kamovu ‘Da je proklet Kam’ (praizvedba 9. travnja 2010). Dirigent opere dugogodišnje dirigentske prakse u domeni opernog i simfonijskog stvaralaštva je Robert Homen, koji je riječkim orkestrom ravnao i na Novogodišnjim koncertima.

Prema drami Victora Hugoa (Le roi s’amuse / Kralj se zabavlja) i libretu Francesca Marie Piave, ova opera u tri čina nastala je sredinom 19. stoljeća. Priča je to o grbavcu Rigolettu, dvorskoj ludi Vojvode od Mantove i prokletstvu koje ga prati i na kraju sustiže, o jedinoj njegovoj kćeri, skrivanoj Gildi, koja se zaljubljuje upravo u lažljivog zavodnika Vojvodu, o nevinim žrtvama moćnika, o osveti.

‘Prihvaćajući izazov režije Rigoletta, osjećam da njegova bezvremenost i svevremenost leži u žalosnoj nepromjenjivosti ljudske naravi’, kaže Lary Zappia.

Riječki je Vojvoda od Mantove rado viđeni slovenski gost tenor Aljaž Farasin dok u ulozi Rigoletta svojih dvadeset godina karijere obilježava Robert Kolar. Rigolettova kći Gilda je Vanja Zelčić. Uz orkestar i zbor Opere te ansambl Baleta HNK Ivana pl. Zajca u glavnim ulogama naći će se i Slavko Sekulić, Ivana Srbljan, Anđela Nujić, Dario Bercich, Saša Matovina, Bojan Fuštar, Sergei Kiselev, Olga Kaminska, Ivan Kruljac. Dramaturg je Marin Blažević, scenograf Dalibor Laginja (uz asistentice Carry-Lee Hent i Anu Aleksandru Buković), kostimografkinja Sandra Dekanić, oblikovatelj svjetla Deni Šesnić dok su zbor uvježbali Igor Vlajnić i Robert Homen.

Reprize Rigoletta su 8. i 13. veljače.

HNK

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,