Zatvoren 56. Međunarodni dječji festival u Šibeniku

Na tvrđavi sv. Mihovila u Šibeniku spuštena je festivalska zastava 56. Međunarodnog dječjeg festivala (MDF), a kao dio svečanosti izvedena je i opera ‘Ero s onoga svijeta’.56. MDF-Ero s onog svijetaPrepuno gledalište jedne od najatraktivnijih ljetnih pozornica u Europi, uživalo je u veličanstvenoj izvedbi ovog bisera hrvatske glazbene baštine. U publici su bili i sudionici hrvatskog iseljeničkog kongresa koji se također održavao u Šibeniku.

Ovogodišnji MDF bio je izuzetno dobro posjećen na svih 140 programa i radionica na kojima je uobičajeno sudjelovao vrlo veliki broj djece, koji su svoj kreativni razvoj razvijali uz vrhunske voditelje.

Bilo je puno rasprave oko toga je li ‘Ero s onoga svijeta’ prikladan za završetak MDF-a. Jasno je bilo da se opera na tvrđavi sv. Mihovila ne postavlja za djecu, već za njihove roditelje, a i za brojne pripradnike hrvatske dijaspore. S druge strane, predstave svečanog zatvaranja na Ljetnoj pozornici nikad nisu nosile auru spektakla, poput svečanih otvaranja, niti je za njih vladao grabež za ulaznicama. Zatvaranje MDF-a s ‘Erom’ u izvedbi HNK u Splitu, prvi put, dakle, nije bilo za djecu, niti je tradicionalno održano na Trgu Republike Hrvatske, ali je po prvi put bilo spektakularno i rasprodano. Tri operna sata zadovoljilo je publiku, aplauz je bez prestanka trajao punih pet minuta.

Upravo završeni 56. MDF bio je, reći će to najprije djeca, a i svi koji su na bilo koji način involvirani u organizaciju, za koplje bolji od nekoliko proteklih izdanja. U prvom redu, šibenskoj publici dovedeni su umjetnici iz Kine, Irana, Ukrajine, Švedske, Turske i još ponekih dalekih kultura, što je posljednjih godina nedostajalo festivalu. Otvorena je i nova pozornica, ona ispred OŠ Fausta Vrančića, koja je izuzetno dobro prihvaćena. Kazalište i Ljetna bili su svake večeri krcati publikom, na ulicama i trgovima se svakodnevno odvijao besplatni program, a broj radionica bio je ove godine rekordan, preko trideset.

Pedeset i šesti put Šibenik je bio središte jednog paralelnog svemira. Svemira u kojem su mrlje od sladoleda dobrodošle, u kojem se može hodati četveronoške, u kojem se može i puzati po trgovima, u kojem se može dovikivati glumcima, penjati na pozornicu, okrenuti joj leđa, spavati, plakati, smijati se na tribinama, sve shvaćati ili ništa ne razumjeti… U kojem možete ama baš sve ako odgovarate jednom jedinom uvjetu: morate biti dijete.

N. M.


56. MDF Šibenik-otvorenje
Čarobnjak iz Oza otvorio 56. MDF u Šibeniku