1. MUZZA tjedan znanosti

Prvi MUZZA tjedan znanosti otvoren je u zagrebačkoj dvorani HALA, na Slavonskoj aveniji 3B. Prvog dana ovog trodnevnog znanstvenog druženja namijenjenog djeci i mladima velik je interes izazvalo više od 50 radionica putem kojih će najmlađi naučiti sve o STEM-u, robotima, svemiru, ljudskom tijelu, zdravlju, novim tehnologijama i budućnosti u prometu.

‘Jako dugo smo odgađali ovaj projekt jer nas je dva puta prekidala korona, a sada smo napokon sretni da smo ga otvorili. Mi u udruzi cijeli naš rad, koji uključuje popularizaciju znanosti, usmjeravamo ka najmlađima. Motiv su nam bila naša djeca i jako nam je drago da će, osim njih, sada brojna djeca i mladi što više upoznati znanost i zaljubiti se u nju’, izjavila je Đurđica Protić, predsjednica udruge MUZZA.

Na prvom tjednu znanosti predstavljaju se brojne znanstvene institucije, udruge i neprofitne organizacije, a sve s ciljem da na interaktivan i pristupačan način približe znanost i tehnologiju djeci i mladima.

‘Nadamo se da će u ova tri dana na festival doći što više ljudi jer, tko zna, možda se baš među njima kriju nove mlade nade koje će se odlučiti na neko od zanimanja u znanosti. Grad Zagreb je uvijek davao podršku ovakvim projektima i tako će biti i dalje’, izjavila je Madeleine Wolf, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba.

Među brojnim eksponatima iz Parka znanosti posjetitelji mogu razgledati ove atrakcije: zvučno ogledalo, impulsno njihalo, glazbenu ogradu, živi dimnjak, tekućeg Pitagoru, Teslinu zavojnicu, teleskop i druge uređaje pomoću kojih se može proučavati Sunce. U unutarnjem dijelu održavat će se bogat program i brojne radionice među kojima su: Budućnost prometa i robota: Hoće li roboti zamijeniti ljude? Pogled u svemir! Superorganizam, Laboratorij svjetla i boja, MUZZA mini studio i brojne druge zanimljive radionice. Cijeli program namijenjen je djeci i mladima i po prvi puta na ovim prostorima besplatno omogućuje da se mladi upoznaju i zaljube u znanost.

‘Mi dolazimo iz jednog izrazito zanimljivog područja, STEM područja, i mislim da će naše radionice biti itekako zanimljive i sigurno potaknuti mlade na obrazovanje u STEM zanimanjima, jer ona doista nude razne poslove kakvi se ne mogu pronaći u drugim strukama’, izjavila je izv. prof. dr. sc. Jana Žiljak Gršić, dekanica Tehničkog veleučilišta Zagreb.

‘Među brojnim zanimljivim eksponatima klinci će moći naučiti kako voze automobili bez vozača i naučiti kako sami programirati takvog robota’, izjavio je Ivan Kunović, izvršni direktor udruge MUZZA.

Tjedan znanosti najmlađima pruža uvid i u ljudsko tijelo.

‘Najveći izazov bio je na koji način da kao liječnica djeci približim bolnicu i doktore. Ako pogledate našu izložbu, prostor je šaren, zgodan. Želja nam je da se djeca prestanu bojati liječnika i bolnice. Pozadina je zapravo da osvijestimo koliko je važna reanimacija i koliko je važno započeti laičku reanimaciju’, izjavila je prof. dr. sc. Višnja Nesek Adam, pročelnica Klinike za anesteziologiju KB Sveti Duh.

Cijeli program prepoznala je i podržala Turistička zajednica grada Zagreba, uz čiju se veliku podršku MUZZA Tjedan znanosti i održava, a otvorenju je prisustvovala i Ana Salopek iz Turističke zajednice grada Zagreba.

Ulaz na Tjedan znanosti i sve radionice je besplatan, program traje u petak, subotu i nedjelju od 10 do 19 sati, a detaljno ga možete pratiti na webu i Facebooku.

J.S. / Foto: promo


Nutricomm: Konferencija o tehnologiji, znanosti i hrani


Tagged: , , , , , , , , , , ,